Биљана Новаковић, архитекта и дизајнер ентеријера: Помаже члановима породице да уживају док су код куће а и док су изван ње

Александра Маџар
Биљана Новаковић, архитекта и дизајнер ентеријера: Помаже члановима породице да уживају док су код куће а и док су изван ње

Када се спомене термин паметна кућа обично се мисли на начин повезивања разних уређаја које користите у вашој кући кроз иновативну технологију или интернет ради контроле и управљања.

Технологија која се користи у примјени код паметних кућа чини да ваша кућа ради ефикасније, остварујући значајне уштеде у електричној енергији и експлоатацији уређаја и  истовремено помаже члановима ваше породице да уживају у потпуној удобности док су код куће или још битније док су изван ње. Почела је причу на ову тему архитекта и дизајнер ентеријера Биљана Новаковић која је одлучила да у овом броју “Глас Плуса” детаљно говори о предностима унутар паметних кућа.

- Овакви системи имају тенденцију да буду скупи и обично захтијевају професионалну инсталацију, али то не мора да буде правило. У садашњем добу све је више уређаја који за аутоматизацију користе апликације инсталисане на мобилним телефонима које су повезане на уређај који се популарно зове смарт хуб или паметно чвориште који служи као централно мјесто за аутоматизацију и контролу куће - прича Биљана.

 Најбоља ствар од свега је, истиче она, што овакав вид инсталације паметне куће можете одрадити сами, спајањем hub-а на интернет и праћењем неколико једноставних корака унутар мобилне апликације.

- Овакав приступ има још једну велику предности која се огледа у модуларности инсталације, што значи да вашу паметну кућу можете градити постепено додајући јој нове паметне уређаје и способности када год желите - додаје Новаковићева.

Паметни утикач или прекидач је, објашњава она, најлакши и најјефтинији начин да сваки уређај у вашој кући буде паметан.

- Повежите, рецимо лампу са радног стола с паметним прекидачем, а затим укључите прекидач у зид и можете палити и гасити свјетла  вашим телефоном или гласом. Паметна свјетла могу значајно смањити ваш рачун за електричну енергију и могу се контролисати путем мобилног телефона, као и потпуно аутоматизовати да се сама пале и гасе у одређено доба или након неког другог услова као што је рецимо улазак у кућу. Паметни звучници омогућују да вашим гласом контролишете паметне уређаје плус паметном звучнику можете рећи да вам пусти драгу музику или издиктира састојке за омиљени колач - уводи Биљана у све предности паметне куће.

Ту су и паметне безбједносне камере које ће ваш дом учинити сигурнијим и моћи ћете да пазите на своју кућу и пратите ко долази и одлази, све са вашег телефона, таблета или рачунара, а у комбинацији са паметном бравом добијате могућност закључавања и откључавања врата помоћу паметног телефона чак и када нисте у кући.

- Када је сигурност куће у питању неизоставан паметни уређај је детектор дима.  Ако у вашој кући има дима (или ватре), спојени детектор дима може упозорити ваш паметни телефон, гдје год се налазили. Осим тога, ови уређаји могу аутоматски укључити паметна свјетла, што би олакшало излазак из куће у случају евентуалне незгоде - истиче Новаковићева.

 Паметни усисивачи ће смањити дневну акумулацију прашине и длака кућних љубимаца. Због ниског профила, и дизајна роботски усисивач може доћи на мјеста на која ви не можете, као на примјер  испод кревета или комоде.

- При имплементацији паметне куће најскупља ставка сваке паметне куће је паметни термостат који нам уједно може остварити и највеће уштеде. Једна од најочигледнијих предности спојеног термостата је да ће вам омогућити да даљински поставите жељену температуру у својој кући помоћу паметног телефона. Међутим, када се повеже с другим паметним кућним уређајима, као што су сензори покрета и свјетла, дугорочно ће вам уштедјети новац смањењем трошкова гријања и хлађења јер нећете користити енергију када нисте код куће. Уосталом ко не воли са посла доћи у климатизовану кућу, умјесто да вам клима уређај ради цијели дан, мапетни термостат можете конфигурисати да упали клима уређај у одређено вријеме или га једноставно можете упалити сами вашим мобилним телефоном када кренете кући - прича Биљана.

И све набројано је само врх леденог бријега и могућности које нам се пружају коришћењем технологија популарно названих паметне куће.

- Све више произвођача нуди своје уређаје и виђење паметне куће, константно се појављују нови уређаји и нове могућности. Идеалан примјер је компанија ИКЕА која иако се бави производњом и продајом намјештаја нуди и читаву линију паметних производа који су идеалан и јефтин начин за улазак у свијет паметних кућа. Са становишта архитектуре и дизајна, уређаји за паметну кућу су осмишљени да се дискретно уклопе са постојећим намјештајем и већина произвођача у својој понуди има разне верзије, величине и боје уређаја које постављате у свој дом. На крају овог текста ауторов субјективан осјећај након упознавања и коришћења ових технологија је као да сте у будућности, која је у ствари императив садашњости и савјет је да кренете у овом правцу. Након само неколико дана  сигурно ћете се запитати како ли сте икада уопште могли да живите без паметне куће - подијелила је Биљана и своје искуство.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана