Биљана Новаковић, архитект и дизајнер ентеријера : Бијелом бојом и уштедом простора створите динамичан декор

Александра Маџар
Биљана Новаковић, архитект и дизајнер ентеријера : Бијелом бојом и уштедом простора створите динамичан декор

Када се помисли на стан за младе брачне парове обично преовладава мишљење да су то мали или изнајмљени простори обично загушени великим бројем детаља. Упркос том стереотипу, станови младих брачних парова добро промишљеним дизајном не морају бити мали, скучени или пренатрпани простори.

Почела је причу за овај број “Гласовог” додатка о идеалном дому за младе парове архитекта и дизајнер ентеријера Биљана Новаковић напомињући да добро осмишљен дизајн мање станове чини савршене за младе парове.

- Додавањем свијетлих и елегантних тонова мали простори могу изгледати пространи, прозрачни и креативни. Бијела боја и рјешења која штеде простор стварају динамичан дизајн ентеријера и декор за савремени стил живота. Током рада са просторним ограничењима, коришћењем бијелог намјештаја за уљепшавање мањих подручја као што је кухиња одиграће кључну улогу у томе да се дом опушта - објашњава Биљана.

Употребом топлих тонова за подручја као што је спаваћа соба, како каже Новаковићева направићете осјећај топлине која вам је потребна када се желите опустити на крају радног дана.

- Употреба меких или течних тканина такође може помоћи у стварању већег и опуштајућег окружења, док правилан избор подова или модерних тепиха помаже да се смањи бука - додаје она.

 У данашњем времену популаран је скандинавски стил.

- Главне карактеристике скандинавског стила је управо употреба свјетло пригушених боја и дрвених елемената на зидовима и подовима. Одржавање мјеста једноставним и без гужве и много детаља кључно је обиљежје минималистичког дизајна овог стила. Да би се одржао простор без гужве, треба одабрати намјештај са одређеним простором за одлагање ствари, нпр. простор испод кревета у спаваћој соби или скривене полице иза зида. Намјештај као што су клуб столови који имају дио за одлагање ствари помажу у очувању простора. Постављање намјештаја по рубовима просторије такође помаже да се побољшају минималистичке карактеристике простора - савјетује Биљана.

 Такође, подсјећа она, да бисте створили опуштајућу атмосферу, у свој намјештај унесите елементе као што су дрво и камен како бисте свом дому пружили осјећај повезаности са природом.

- Смањите бљештавило и избјегавајте јаку ЛЕД расвјету уводећи меко или природно освјетљење - савјетује Биљана.

Ако нисте љубитељ свијетлих простора постоје и друге опције дизајна које можете користи у опремању малих простора.

- Занимљиви декор за зид у малом простору може да направи занимљиве оптичке илузије у комбинацији са занимљивим зидним тапетама и креативно осмишљени освјетљењем. Свијетлосиви тонови су одличан избор за ваше зидове или спуштене плафоне у комбинацији са црним и бијелим детаљима направићете прекрасне контрасте који ће унијети живот у ваш животни простор. Једноставност и елеганција малих соба у комбинацији са намјештајем меких и савремених облика у јакој боји створиће осјећај дизајна ентеријера софистицираним. Пожељно је да у овако опремљеним просторима идете са концептом отвореног простора рушењем или избијањем зидова - прича она.

Ако желите да избјегнете дизајн традиционалног стила слободно се укључите у дизајн избором омиљених боја узорака и облика како би ваш дом био занимљивији.

- То може укључивати и употребу намјештаја ведре и необичне боје као средњи дио сваке собе. Необичне боје као што су металик могу се користити и за наглашавање вашег простора. У малим просторима сваки детаљ је битан и млади парови се могу играти са необичним дизајном расвјете и на тај начин додатно дати лични печат сваком простору - наглашава Новаковићева.

Индустријска тема

- Исто тако врло је популарна и индустријска тема за мале просторе. Ако желите да идете у овом правцу изаберите црне цијеви које допуњују изложени цемент или сиве зидове. Приликом осмишљавања спаваће собе или дневне собе, одаберите месинг или златне цијеви за љепши изглед - казала је Биљана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана