Бијељина: Велика школа претеча Београдског универзитета

Srna
Бијељина: Велика школа претеча Београдског универзитета

БИЈЕЉИНА - Велика школа у Београду, која је прерасла у Београдски универзитет, основана је на данашњи дан 1863. године. Школа је имала Филозофски, Правни и Технички факултет, а настава је одржавана у Капетан Мишином здању. Прерасла је у Универзитет у Београду 1905. године, када је прописано и отварање Медицинског, Богословског и Пољопривредног факултета.

Велика школа је законом од 24. септембра 1863. године наведена као насљедник Лицеја, дотадашње највише школе у Кнежевини Србији која је била смјештена у Конаку кнегиње Љубице.

Школа је била дефинисана као "научно заведење за више и стручно изображење", односно научни завод за више и стручно образовање.

Врховна власт био је министар просвјете, а Великом школом су непосредно руководили ректор и Академијски савет.

Ректора је постављао владар, а први ректор био је Константин Бранковић.

Велика школа је по оснивању имала три одјељења, односно факултета: Филозофски факултет, Технички факултет и Правни факултет. Програми су се у знатној мјери преклапали, тако да су студенти углавном добијали опште образовање, а премало право стручно.

Током времена знатно је повећана самоуправа Велике школе.

У Кнежевини, потом Краљевини Србији, Велика школа имала је значајну репутацију, која је, захваљујући истакнутим наставницима, прелазила државне границе и попримала и европске размјере.

Најистакнутији наставници школовали су се на водећим иностраним универзитетима, а потом су, са катедри Велике школе, одржавали интензивну сарадњу са својим ранијим професорима и колегама у иностранству.

Велика школа је напредовала током четири деценије и постала претеча Универзитета, али ипак ни до краја свог постојања није достигла довољан ниво да прерасте у универзитет, већ је он формиран 1905. године, када је краљ Петар Први 27. фебруара потписао указ о проглашењу претходно изгласаног Закона о Универзитету.

Закон је гарантовао аутономију Универзитета, прокламујући да су "наставници слободни у излагању своје науке".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана