БиБиСи: Чиме би Трамп могао да се бави кад изађе из Бијеле куће?

Тањуг
БиБиСи: Чиме би Трамп могао да се бави кад изађе из Бијеле куће?

ВАШИНГТОН - Актулени предсједник САД Доналд Трамп остаће на власти до 20. јануара, када ће функцију предати насљеднику и придружити се ексклузивном клубу бивших америчких предсједника, пише БиБиСи и поставља питање шта је сљедеће за овог политичког и пословног могула?

Ту су уносна гостујућа предавања, писање мемоара, планирање предсједничке библиотеке, али Трамп никад није био традиционални политичар, наводи британски јавни сервис.

Ово не мора да буде крај Трампових политичких амбиција - он увијек може да пође путем Гровера Кливленда и да се поново (2024) кандидује за други мандат.

Трамп је ријетко узмицао од судских битака - а на хоризонту се указује неколико које би могле да му одузму време кад буде напустио положај.

Неке истраге против Организације Трамп већ су започеле, међу којима је једна у савезној држави Њујорк.

Окружни тужилац за Менхетн покренуо је истрагу о Организацији Трамп, испрва повезану са тврдњама да су исплаћене две жене које су тврдиле да су имале аферу са Трампом у замјену за њихово ћутање, мада су скорашњи судски поднесци сугерисали да је та истрага проширена.

Трамп је упорно одбацивао ову истрагу назвавши је "ловом на вештице" и није најјасније да ли тужилац има било какве доказе за подизање кривичне оптужнице.

Предсједник се суочава и са оптужбама за клевету у вези са два случаја наводног сексуалног напада - од којих је Трамп оба негирао - а које су поднијеле две жене засебно.

Мери Трамп, предсједникова нећака, такође је поднијела тужбу оптуживши њега и два члана породице за превару и завјеру.

Прије него што је био политичар, Трамп је био могул за некретнине, телевизијска звезда у ријалити серији и амбасадор властитог бренда, користећи своје име за уносне уговоре о издавању лиценци, подсјећа БиБиСи.

Можда ће једва чекати да настави тамо где је стао прије четири године и врати се у пословни свет.

"Њујорк тајмс" је писао да Трамп има више од 400 милиона долара у позајмицама које стижу на наплату у наредних неколико година - иако је изјављивао да то представља тек "сићушни проценат" његове нето вредности.

Организација Трамп има бројне хотеле и голф терене.

Постоје имања која носе име "Трамп" у Мумбају, Истанбулу и на Филипинима - и, наравно, Вашингтону - баш као и голф терени у САД, Великој Британији, Дубаију и Индонезији.

Трампу телевизија није страна, након уносног појављивања у ријалити серији Шегрт.

Због тога се много спекулише о томе да је његова амбиција да почне да се бави информативним медијима или тако што ће покренути властити канал или сарађујуци са неком већ афирмисаном конзервативном мрежом.

Предсједници често потписују уговор за књигу - Барак и Мишел Обама су, на примјер, потписали рекордни заједнички уговор наводно за 65 милиона долара - мада је та сума ријетка, Џорџ Буш је наводно добио 10 милиона долара предујма за своје мемоаре.

Барак и Мишел Обама су, такође, потписали продукциони уговор са Нетфликсом вриједан неколико милиона долара, а обоје Клинтонових имају уговоре за подкасте.

Трамп ће добијати предсједничку пензију и гомилу других погодности кад напусти функцију.

Закон о бившим предсједницима, који је на снагу ступио 1958. године да би очувао достојанство функције, омогућује разне повластице, укључујући годишњу пензију која је 2007. године износила 207.800 долара.

Бивши предсједници, такође, полажу право на доживотну заштиту Тајне службе, здравствено осигурање, трошкове за путовања и држање особља.

Трамп би, дакле, у 74. години могао да одлучи да се мирно повуче, закључује БиБиСи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана