Бесим Спахић: Рат био пројектован извана, а и нови је већ припремљен

Жељка Домазет
Бесим Спахић: Рат био пројектован извана, а и нови је већ припремљен

Никаквог разлога није било да се распадне држава која се зове Југославија и ја је волим. Овај рат је апсолутно инсцениран и пројектован извана. Никаквог разлога није било овдје да се кољемо. Историја нас је уништила, јер Југославија није имала заједничку историју.

Каже у интервјуу за "Глас Српске" проф. др Бесим Спахић, чије недавно предавање у Какњу је топ видео на "Јутјубу".

Проф. Спахић каже да нема "н" од науке у каквом је стању БиХ, јер смо ми само дио међународног пројекта.

- Међународна заједница је све испланирала и послала ОХР и високог представника овамо да буде тако како им одговара. ....Рат је већ припремљен само је питање када ће доћи вријеме. Ми смо буре барута и само се чека када ће се фитиљ запалити. Све се форсира на причи "Колико су они вас у Сребреници побили?! Осам хиљада! Ево сад ви њих 28.000 побијте и зато се ови неки већ припремају. Рата ће бити само је питање времена, сматра Бесим Спахић и износи црну прогнозу по којој нам "спаса нема".

* ГЛАС: Како цијените тренутну ситуацију у БиХ?

СПАХИЋ: Ситуација у БиХ данас је никаква. Државе нема. Народ није народ, ма колико био у неким ентитетима, колико год се звао овако или онако. Држава која нема своје економије и циља осим да проси и чека, не може опстати. Хрвати чекају да им помогну браћа из Хрватске, муслимани - Бошњаци да ће им помоћи исламске земље. Срби опет мисле да ће нас браћа Руси усрећити као што су нас кроз цијелу повијест, односно историју усрећивали. Економија то је трошење и продавање душе, односно одрицање од аутохтоне аутентичности. На дјелу је странкократија, партиократија којој није стало да држава функционише. Само влада борба за власт. Покрали су све и владају тајкуни - они који су се обогатили не својим знањем не својим имањем, шпарањем и штедњом, него приврженошћу владарима које су смјењивали и којима су помагали да дођу на власт да би се огребали.

* ГЛАС: Кажете да у БиХ сви имају своју причу, а да немају појма о историји?

СПАХИЋ: Сви имају своју причу - Србе занима Косово, а о томе појма немају, Хрвате хрватске земље неких пет држава бијела, плава, црвена, а нигдје ниједне, а муслимане занима само туска историја и Евлија Челебија. За муслимане је први човјек Ал Фатих зато што је донио ислам, а други је Алија Изетбеговић. Не знају да је Ал Фатиха родила кћерка немањићке династије, кћерка Лазара и Милице. Имам срећу, иако сам Бесим Спахић, да сам Влах чији су преци прешли на ислам. Сад бих ја морао мрзјети Влахе. Волим више Влахе него планину Влашић.

* ГЛАС: Шта каже наука, у каквом друштву живимо?

СПАХИЋ: Нема "н" од науке о томе у каквом је стању БиХ. Ми смо напросто дио једног међународног пројекта и ту је крај. Нико од мојих студената није чуо, ни прочитао дјело Наоми Клајн "Шок терапија" раст уништавајућег капитализма гдје управо пише о принципу робовласништва. Њега и те како има, али су робови државе које преко Међународног монетарног фонда добијају помоћ и плаћају. Наши будући праунуци већ су дужни до лаката да никада неће моћи стати на ноге. Грчка више није самостална земља са овим и отписаним и новодатим дуговима и мора радити онако како јој каже онај који је купио. Људи не могу да схвате реалност. Ми волимо митолошке приче да смо ми штит ислама у срцу Европе. Ми смо једини аутохтони европски народ. Људи су се одрекли своје домовине, одрекли се свог аутохтоног идентитета, јер он хоће у овим брђанским влашићким, јахоринским предјелима да буде Шумадинац, иако нема ништа са том културом. Ако му даје новац онај из Саудијске Арабије мора да буде селифија, ако даје из Ирана онда је шит, ако је Хрват хоће да буде Загорац, Подравец. Све нам се враћа као бумеранг зато што никада у историји нисмо проговорили да је Омер-паша Латас Михајло Мићо Соколовић који се тек у 22. години потурчио и исламизовао и направио каријеру да би постао везир. Неће да зна да Радојицу Бају Соколовића нису отели Турци, него су га новцем Турци платили јер су тестирали најпаметнију дјецу да их шаљу у султанске школе, а ако се ороде са султанском фамилијом и до великог везира. Мехмед-паша Соколовић је највећи предсједник владе у историји човјечанства, јер је османска империја била веће царство, веће и уједињеније него што је било прво и друго. Ми смо као предграђе католичанства, а ни на Дрини га нисмо сачували. Дали смо два султана, шест великих везира од којих је највећи од свих из нашег српског православног народа. Бог ти дао да имаш своју историју, али то није битно. Ако из Београда чекам шта ће са мном бити, ја из Загреба, а ја из Техерана пропао сам. То је стање у БиХ.

* ГЛАС: Да ли је БиХ земља лоших људи?

СПАХИЋ: Одрекли смо се да сами правимо своју будућност. Турци су Босну подијелили на босански и херцеговачки и санџачки пашалук и од тада се никада више није саставила, али муслимани то не виде. Само чујете - све што је турско добро је. Најважније је да навијамо за турску репрезентацију када игра против Хрватске, а у хрватској репрезентацији 85 процената фудбалера је из Босне.

* ГЛАС: Гдје су интелектуалци?

СПАХИЋ: Нема их, и ако их има, мало их је. Рецимо Мухамед Филиповић Туњо, који је предавао логику, уредник је издања Хрватске енциклопедије БиХ. Логике ту има колико и интелектуалне снаге. Други је Српска енциклопедија БиХ, Бошњачка, а нигдје енциклопедије Босне са додатком Херцеговине, ако се договоримо да се тако зове. Исто тако овдје се у Босни некоме не свиђа да је православље најстарија монотеистичка традиција, старија 11 вијекова. Тек у 11. вијеку црква се дијели према Ватиканском захтјеву. Нећу да признам попис становништва из доба Аустроугарске, јер у БиХ живи 61 проценат православног живља, па онда оних Мухамедове вјере, па онда оних католичке вјере. Ја нећу те историјске чињенице, него митолошке како је све било наше.

* ГЛАС: Како бисте окарактерисали поглаваре вјерских заједница?

СПАХИЋ: Главни агенс је то да су етнитет и нација изједначени са вјером. Вјерски поглавари, који би требало да буду сукус морала, ћуте, а ко ћути слаже се. Не ограђују се од оних хоџа што силују дјевојчице, од оних свештеника и попова који силују дјечаке и дјевојчице. Вјерске институције су највећи агенти подјеле народа. Ми смо у суштини нико и ништа шачица јада - три и по милиона којима се поткусурује велика свјетска политика великих свјетских архитеката који су нам дали задатак да се побијемо пушком да они не прљају руке. Они нам дају логистику. Ово гдје је сада стало први сукоб када крене и када некоме падне на памет да га активира, побићемо се још и више. Церић, Пуљић, Николај су сви фино плаћени људи, скривени. Пуљић добија кардиналску титулу на почетку распада Југославије и чим је добио титулу кардинала вратио се и рекао никада католичанство ни хрватство није било угроженије у БиХ. Волим религију више него своју домовину. Жене нам се покривају - то је катастрофа. Ми смо већ пропали. Наша дјеца су већ пропала, јер им је пропала будућност и јер су људи без домовине. Церић је нико и ништа. Петља се у политику и одређује ко ће бити биран. Шаље фашистичке пријетеће поруке и ради то што ради.

* ГЛАС: Сматрате ли да је у БиХ вођен договорени рат?

СПАХИЋ: Гледали смо како ХДЗ продаје по договору Милошевић - Туђман диктираном извана 400.000 посавских Хрвата, а онда су се они ријешили православних из Книнске Крајине. Тврде да је 400.000 Срба било у Хрватској. То је чиста лаж. Било их 680.000 у Книнској Крајини, плус Горанска регија гдје су многи прихватили католичанство да би остали у Хрватској. Само у Загребу је било више од 200.000 Срба од којих огроман број интелектуалаца. Муслиманима не можеш објаснити и за то снимак постоји да је Алија Изетбеговић рекао Срби морају добити свој дио БиХ. Рекао је како ће муслимани имати онај централни дио, јер су ту већински народ. Овом народу треба сваки дан пуштати снимак гдје су Изетбеговић и Караџић и Кљујић загрљени и срећни са идејом само да се сруши комунизам.

Не смије нико поставити питање откуд Алији право да се са Фрањом Туђманом договара о Херцеговини и да му је даје. Тај договор је поништила међународна заједница. Никаквог разлога није било да се распадне држава која се зове Југославија и ја је волим. А сад сам ја рођен не у Југославији, него у Средњобосанском кантону, од када су машала наши дошли на власт. Не смијем рећи коју сам основну школу завршио. Не смијем рећи Душан Костић, јер ко је он? То је четник партизан који је највеће усташко легло ослобађао и погинуо у Травнику.

* ГЛАС: У БиХ је годинама међународна заједница, односно ОХР и високи представник али проблеми остају?

СПАХИЋ: Међународна заједница је све испланирала и послала ОХР и високог представника овамо да буде тако како им одговара. Овдје је направљен пројекат извана - исламизације муслимана, православизације православаца и католизације католика. Они су нам планирали ово стање и накараду од државе.

Овај рат је апсолутно инсцениран и пројектован извана. Никаквог разлога није било овдје да се кољемо. Историја нас је уништила, јер Југославија није имала заједничку историју. Словенија је, иако је у ЕУ, пропала јер већ има 27 процената незапослених, а Хрватска чим уђе у ЕУ одмах ће за пет процената повећати незапосленост и пет пута ће све поскупјети. То је витални национални интерес који се своди на чисти рекет.

* ГЛАС: Сматрате да су и злочини и рат дио међународног пројекта?

СПАХИЋ: Сви злочини који су нам се десили дио су међународног пројекта. Нема шансе да је Младић одлучио и пројектовао Сребреницу. Тај ко то мисли нека се одмах јави неуропсихијатру. Само онај ко Србе мрзи са дна каце могао би урадити Србима оно што им је урађено. Сви су своје улоге добили и само су играли по њима. Слобо ти ћеш бити катил џелат, Алија ти ћеш исто то бити, ако преживиш хвала богу имаћете и ви свој дио и имаћеш своју нацију, али не можете бити муслиманска нација јер то нигдје не постоји. Фрањо пошто нисте сачували католичанство на Дрини добићеш ову енклаву у Херцеговини, али морате православце истјерати. То је договор по диктату извана. Па Алија је рекао да Срби морају добити свој проценат у БиХ.

* ГЛАС: Како бисте окарактерисали Сарајево данас у односу на оно пријератно?

СПАХИЋ: Оног пријератног више нема, јер је 145.000 декларисаних Срба у овом граду и још најмање двадесетак хиљада оних измијешаних било ту. Сада их нема. Сада када би пребројали, ако нађете 20.000 добро је, али они говоре муслиманско-бошњачки. Говори се да је Бањалука етнички очишћен град, а 27 процената се вратило у Бањалуку више муслимана него Хрвата, јер им је љепше у Хрватској. Сарајево је етнички најочишћенији град, али то се не смије рећи. Ми смо пропали и ако не направимо заједничку историју и све заблуде раскринкамо, а то се може учинити само у српском босанскохерцеговачком корпусу и са интелектуалцима. Мафијска изрека: Услуга и заштита или боље речено рекет суштина је живота овдје.

* ГЛАС: Како гледате људе који су на челу државе?

СПАХИЋ: Ту људи нема, само чисти манипуланти. Воде нас ветеринари, а и нека кад смо стока, воде нас геодете, воде нас гинеколози, а и нека кад смо да не лајем, воде нас љекари и хирурзи, па нека када смо болесни и слијепо безглаво слушамо како нам штите национални интерес и празне џепове.

* ГЛАС: Какву будућност да очекујемо?

СПАХИЋ: Рат је већ припремљен само је питање када ће доћи вријеме. Ми смо буре барута и само се чека када ће се фитиљ запалити. Све се форсира на причи "Колико су они вас у Сребреници побили?! Осам хиљада! Ево сад ви њих 28.000 побијте и зато се ови неки већ припремају. Рата ће бити само је питање времена.

* ГЛАС: Има ли спаса?

СПАХИЋ: Нема. Може нам међународна заједница наметнути неко рјешење, али ћемо се гложити око тога што су нам наметнули. Развој грађанске свијести је једина будућност. Те снаге немамо. Тврде да је добра СДП, али шта је понудила? Ништа. Пропали смо.

Медији

* ГЛАС: Годинама сте критиковали емисију "60 минута" ФТВ-а, али Ваш глас је био слаб?

СПАХИЋ: Код нас је и новинарска етика као и свака друга подијељена на српскоправославну, бошњачкомуслиманску или католичкохрватску. Све иде по принципу нагрди оне, а немој ове. Федерална телевизија ради по принципу - пичи по Додику да се не види шта Бранковић и Бранковићи раде, шта ради СДА и Силајџић. Доживљавали су оргазме пичећи по Додику, а никад истим вокабуларом и по овима. Кажу "Додик је окорјели криминалац са својим бандитима", а шта су Бранковић, Терзић, Изетбеговић или ови остали? Е они су машала, шућур Алаху прави и нек узимају и они кад узима овај. То је та логика и то је тај витални национални интерес.

Хашки трибунал је политички суд

* ГЛАС: Шта мислите о Хашком трибуналу?

СПАХИЋ: То је апсолутно политички направљен суд који ради шта хоће и шта неће да би спровео задатак међународне заједнице. Јасно је да је политички. Зашто није Хрватска тужена за агресију, али је Србија тужена? Фино Бобетко написао књигу како имају план да оперишу овдје по БиХ, али и то је договор међународне заједнице. ЈНА је била легитимна војска јер је још постојала СФРЈ и сви који су данас национални лидери су служили ту војску, а данас се праве будале. Сви смо се заклели да ћемо животом бранити територијални интегритет и суверенитет СФРЈ и све њене народе и народности. Свуда у свијету да нека покрајина каже да ће се отцијепити војска би реаговала јер је то удар на територијални интегритет и суверенитет. Но и то да ЈНА ови други сем Срба напусте је изрежирано. Ова национално вјерска коагулација још није завршена.

Биографија

Проф. др Бесим Спахић је врхунски стручњак из области комуникологије, глумац, текстописац, музичар. Рођен је у Травнику, гдје је завршио основну школу и класичну гимназију. Хтио је да студира глуму и музику, али судбина га је одвела на новинарство и политологију.

Поред успјешно остварене каријере у областима за које се образовао успјешно пише позоришне комаде за дјецу и одрасле, те компонује.

Занимљиво је да су многе пјесме које је, чак прије више од деценије, написао за многе естрадне звијезде из региона, постале евергрини.

Први професионални посао, послије петогодишњег ангажмана у Позоришту младих у Сарајеву, као новинар добио је на РТВ Сарајево.

Послије двије и по године рада у тој медијској кући, прелази на Факултет политичких наука у Сарајеву, гдје на Одсјеку за журналистику ради на позицији асистента.

У ратним годинама професор Спахић је боравио у Љубљани, гдје је радио као уредник оглашавања и креативни директор у агенцији "Студио Маркетинг".

Написао је 18 самосталних и пет коауторских књига са подручја рекламе, политичке комуникације, политичког и културног маркетинга, имиџа, пословне комуникације и дизајна.

У Сарајево се враћа 2000. године и на Факултету политичких наука и Академији ликовних умјетности добија статус професора.

Поред тога што говори француски, словеначки, италијански и енглески језик, професор Спахић познаје и тајне урарског заната.

 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана