Берлински зид остаје без војника: Њемачка власт забранила америчке униформе

Agencije
Берлински зид остаје без војника: Њемачка власт забранила америчке униформе

Берлински зид је одвајао Источни и Западни Берлин од 1961. до 1989. године, а након тога је постао атракција главног града Њемачке. Локални глумци су то видјели као прилику за зараду, али су власти одлучиле да им то забране.

На најпознатијем прелазу источног и западног дијела града у вријеме Хладног рата, чек поинт Чарли, могли су се видети глумци који су обучени у униформе америчких војника како се фотографишу са туристим аи за то траже новац, али њемачке власти су одлучиле да то више не допусте.

Власти централног берлинског дистрикта Мите одузеле су лиценцу локалној умјетничкој групи под именом Фабрика плеса, због тражења новца од туриста за сликање, док су умјетници изјавили да они прихватају само добровољне донације за фотографије.

Међутим, у тајној операцији полицајаца који су се представљали као туристи, наводно је откривено да су глумци тражили по 4 евра за фотографију и вријеђали оне који нису хтјели то да плате.

Многи становници Берлина нису срећни због ове "Дизнификације" града гдје се, поред овог перформанса са фотографијама глумаца у америчким униформама, продају лажне шубаре совјетске Црвене армије, гас маске и дијелови берлинског зида.

Забрана долази у тренутку када Њемачка слави три деценије од рушења зида, саграђеног да спријечи становнике Источне Њемачке да пребјегну на запад а чек поинт Чарли је био једини званични прелаз за туристе и савезничке војнике између два дијела подијељеног града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана