Бањалука се уписала међу домаћине "Гастро туризма" у организацији "Кухињице" ФОТО

Ведрана Кулага Симић
Бањалука се уписала међу домаћине "Гастро туризма" у организацији "Кухињице" ФОТО

Приљубљена уз моћни Врбас, у себи има оно нешто што је чини посебном у свако годишње доба, али многи ће рећи да је Бањалука ипак најљепша у прољеће - када дише пуним плућима, слави Спасовдан, своју крсну славу и бива домаћин свима онима које пут нанесе на њену адресу. У луку традиције, добрих људи, чаробних мириса и укуса домаће и интернационалне кухиње запловили су и гости седмог "Гастро туризма", у организацији "Кухињице", који је ове године одржан управо у највећем граду Српске.

Ново дружење почело је у предвечерје Спасовдана, славе града, гдје је више од 25 бањалучких ресторана изложило своје специјалитете на столу дугачком чак 50 метара испред Храма Христа Спаситеља.

Готово непрегледна трпеза, препуна добре, махом домаће крајишке хране и ракија врхунских домаћина, мамила је изгледом док су се мириси ширили Господском и околним улицама.

За славским столом мјеста је било за све који су се те вечери нашли у срцу града, а уз пратећи богат културно-умјетнички програм изабрана је најљепша славска погача и послужена су пива из кућне радиности, сви уједињени у једном циљу - да Бањалуку представе у њеном најбољем свјетлу. То се чуло и од Жане Арсић, представнице Занатско-предузетничке коморе бањалучке регије која је уз град била домаћин овогодишње славе, а није се двоумила ни када је поручила да Бањалука слави у сваком погледу.

- Сваки ресторан је специфичан и сваки има своју понуду делиција и производа са најбољих адреса. Гастрономска понуда овог града је веома богата - истакла је Арсићева баш у вријеме када су посебну чар Бањалуци, традиционално уз звуке трубе, дали и матуранти својом младошћу, отмјеношћу и свечаним корацима.

Да се у граду на Врбасу чува стара, али и пише нова традиција, поручио је и први човјек Бањалуке Драшко Станивуковић.

- Важно нам је да славу, крсну свијећу, обичаје проносимо кроз генерације. Имамо слободу, а боримо се кроз будућност - рекао је Станивуковић.

Дугачку трпезу другог дана славе замијенила су бројна друга дешавања у којима су медији из цијеле БиХ, окупљени под капом "Кухињице", међу којима и екипа "Гласа Српске", уживали на бањалучким улицама, у кафићима и ресторанима те се на лицу мјеста увјерили у магију која опија сва чула.

"Ћевап фест" је утолио дневну глад и омамио непца таман колико је требало - док казаљке на сату нису показале да је вријеме за вечеру. Пријатељски спој Крајине и Херцеговине и овај пут, како то и доликује, био је у хотелу "Courtyard by Marriott". Идеалном мјесту за савршене делиције.

Хотел са четири звјездице нуди модерно уређен смјештај и бројне садржаје као што су врхунски фоаје и ресторан у оквиру објекта у центру града.

Док је модерни амбијент врхунским гласом употпуњавала Маја Татић, вриједни угоститељи су редали очаравајућу, и изгледом и укусом, храну на столове, а ни ово дружење једноставно није могло да прође без вина.

Бојана Јовичевић, технолог у винарији "Пајић", презентовала је двије бијеле и једну црвену сорту њихових очаравајућих вина, рекавши да храна и вино имају посебне везе, али да их је потребно на прави начин упарити.

- Храна и вино не смију да угрожавају, већ треба да употпуњују једно друго - нагласила је.

Најбоље из својих подрума представила је и винарија "Анђелић" с југа Српске, из Требиња. Имају око 38 хектара под виноградима, а за њих се надалеко чуло. Не крију да им је веома важно да се и на овај начин промовишу и представљају грађанима Српске, али и свима које пут нанесе у ове крајеве.

- Уз винарију, промовишемо и наше локалне сорте - "вранац" и "жилавку" као и све што наша регија може да понуди, укључујући и гастро понуду коју заједничким снагама настојимо подићи на што виши ниво - закључила је Елена Анђелић.

Савјетница градоначелника Бањалуке Милада Шукало је истакла да је Бањалука сва у знаку разноликих манифестација, од карневала, мото-феста, фестивала гуслара до дјечијег сајма.

- Част нам је што је управо Бањалука домаћин манифестације "Гастро туризам 2023". Наш град у посљедњих неколико година биљежи значајан број туриста, а лани је оборен рекорд и када је у питању попуњеност смјештајних капацитета и број посјета граду. Циљамо ка томе да и ове године поново срушимо рекорде јер је Бањалука заиста уложила много у свој развој и позиционирање на туристичкој мапи. Испуњавамо оно из наше промотивне поруке, а то је да је љето за море, зима за планину, а прољеће дефинитивно за Бањалуку - нагласила је Шукалова подсјећајући да је од ове године у функцији и панорамски туристички аутобус, да је у току градња првог видиковца изнад града, али и да су били домаћини великог тениског турнира Српска опен.

Захваљујући свима на доласку, директорица "Кухињице" Зорица Ђукић је поручила да су и овај пут дали све од себе да покажу најбоље стране средине у којој су организовали гастро сусрете, уз јасну поруку да Српска у сваком крају има чиме да се похвали.

- "Кухињица" наставља са својим активностима, својом школом кувања, а врло брзо прелазимо и на онлајн, уживо кухање. Ово је седма година како се дружимо, а свако дружење у данашње вријеме је веома битно - истакла је Ђукићева.

И док је до касно у ноћ трајало дружење, већ се полако назирало питање - гдје ћемо се срести осми пут по реду, ко ће нам бити нови домаћини и чиме ће нас, као и сви претходници, очарати.

Француска кухиња

Посљедњи дан тродневног "Гастро туризма" био је резервисан за "Кухињицу" у којој је уприличен курс француске кухиње и, наравно, роштиља. Дружење новинара и помало такмичење чији ће тањир бити љепши, а и пунији претворило се у сјајну забаву. Као шлаг на торту стигао је урнебесно занимљив Бањалучки карневал, гдје се љепоти боја, маски, музике и весеља тешко назирао крај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана