“Атлантик”: Жене на челу најуспјешнијих земаља

Срна
“Атлантик”: Жене на челу најуспјешнијих земаља

ЊУЈОРК - На челу држава које спадају међу најуспјешније у борби против вируса корона налазе се углавном жене, пише портал “Атлантик”.

Нови Зеленад има пет милиона становника, а од епидемије је умрло 12 особа, док је регистровано тек нешто више од 1.400 случајева заразе.

На челу земље је премијер Јацинда Ардерн, чији је стил вођства усмјерен на емпатију. Она наговјештава да ће се земља почети полако отварати, те да ће њен кабинет за наредних 20 мјесеци смањити плате за 20 одсто.

“Атлантик” пише да је Тајван такође показао одличне резултате у борби са кризом, те да је током пет седмица саставио 124 закона који се односе на спречавање ширења вируса.

На челу Тајвана је предсједник Тсаи Инг-Вен, која је још у децембру ограничила летове из Кине, Хонг Конга и Макаоа, те појачала производњу заштитне опреме која се сада извози у ЕУ.

Њемачка је одлично реаговала на епидемију короне не дозволивши да се сасвим размаше, а сада снага вируса јењава и у тој земљи, на чијем је челу дугогодишњи канцелар Ангела Меркел.

Норвешка се такође показала као веома организована земља током кризе. Премијер Ерна Солберг наводи да релативни успјех дугује раном затварању граница и обимном праћењу ширења вируса.

Она је омогућила научницима да преузму водећу улогу у медицинском одговору на кризу.

Јако добро су поступале и фински премијер Сана Марин и дански премијер Мете Фредериксен.

Исланд, предвођен премијером Катрин Јакобсдотир постигао је нешто што није успјела ниједна земља. Уз сарадњу са биотехнолошком компанијом власти су тестирале десет одсто становништва, што је далеко већи број него било гдје на свијету.

Абигејл Пост, професор националне безбједности и политичких наука на универзитету у савезној америчкој држави Индијани, сматра да су жене боље у рјешавању кризе, јер је њима на самом почетку тешко доћи до водеће позиције, а једном када стигну до ње морају се стално доказивати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана