Американци заплијенили 13 тона људске косе, вјероватно припадала кинеским затвореницима

ГС
Американци заплијенили 13 тона људске косе, вјероватно припадала кинеским затвореницима

Америчка гранична полиција заплијенила је 13 тона перика направљених од љуске косе.

ЦНН пише да је у луци Њујорк заплијењено 13 тона људске косе, а пошиљка је стигла из Xињианга из Кине. Ова запљена је покренула питање о потенцијалном кршењу људских права које се односи на присилни рад и заточеништво. Вриједност заплијењене робе је већа од 800.000 долара.

Xињианг је аутономна рурална регија на сјеверозападу Кине у којој живи 11 милиона Ујгура, углавном муслимана с препознатљивом културом и језиком. Амерички Стате Департмент процјењује да је заточено више од милион Ујгура у камповима у Xињиангу гдје су наводно изложени тортури, окрутности и нехуманом третману као што су физичко и сексуално злостављање, присилни рад и убијање.

Некадашњи заробљеници су за ЦНН рекли да су слабо спавали, да су били гладни те да су присилно примали ињекције.

Ово је други пут ове године да је америчка гранична полиција заплијенила производе из Кине за које се сумња да су направљени од косе заробљеника.

Кина је критикована због третмана Ујгура, а у јуну је амерички предсједник Доналд Трумп потписао документе који предвиђају кажњавање Пекинга због репресије етничке мањине.

Међутим, према новој књизи Јохна Болтона под називом "Тхе Роом Wхере Ит Хаппенс", Трумп је наводно рекао кинеском предсједнику Xи Јинпингу 2019. године да треба "наставити изградњу кампова" те да је то "исправна ствар".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана