Америчка ратна тврђава "Боинг Б-52" ведри и облачи у сваком дијелу свијета

Горан Ајдер
Америчка ратна тврђава "Боинг Б-52" ведри и облачи у сваком дијелу свијета

Када је започета градња овог горостаса није се размишљало о одбрани већ о нападу иако је то објашњено у америчкој јавности као чување односно као прва одбрана Сједињених Америчких Држава.

"Боинг Б-52" замишљен је да дјелује у случају опасности од рата по Сједињене Америчке Државе али то се није односило само ако је у питању америчко тло, него уопштено ако би Сједињене Америчке Државе осјетиле опасност по своје виталне националне интересе и изван граница САД-а.

Б-52 је Америчка песница која ведри и облачи скоро на свим дијеловима планете изграђен је да би наметнуо или одредио интересе Сједињених Америчких Држава. Б-52 је моћ државе која га посједује он је изграђен да би наметао вољу земље која га посједује то је довољно знати о каквом авиону се ради.

Историјски гледано авион који је био његов претходник Б-29 касније Б-50 избацио је најсмртоноснији товар у историји човјечанства пред крај другог свјетског рата на Јапан тачније Хирошиму гдје је у једном моменту јако много људи страдало како од експлозије тако и од посљедица смртоносног зрачења, бројка страдалих Јапанаца износи око 250 000 који су тако рећи збрисани са лица земље дејством атомске бомбе.

Б-52 је горостас на небеском пространству који нико не би желио да га угледа у његовој апокалиптичној улози. Б-52 је насљедник Б-50 који је имао турбопропелере након тога су Американци произвели напредније и боље млазне моторе Пратт & Wхитнеy Ј-57.

Разлика између старог и новог бомбардера визуелно је велика, највећа разлика је у некадашњим пропелерима односно моторима тј. новим млазним моторима, закошеним крилима, вертикалном стабилизатору, итд. Иако је ријеч о потпуно новом и модернизованом бомбардеру Б-52 постоји визуелна сличност са претходником.

Настанак новог бомбардера Б-52 настао је након Другог свјетског рата кад је америчко министарство одбране одлучило потпуну модернизацију дотадашњег легендарног бомбардера Б-50 услов је био да мора прелетјети до 8.000 км, а уз то мора имати могућност ношења атомске бомбе до пет тона, 1968. године "Боинг" осваја трку у градњи новог америчког бомбардера који ће наслиједити дотадашњег.

У трци Американаца и Совјета кад су бомбардери у питању Б-52 обавио је више тестова од совјетских колега, избацио је чак и хидрогенску-термонуклеарну бомбу која је 200 пута јача од бомбе која је бачене на Нагасаки а острво на које је избачена је Бикини атол.

Након Другог свјетског рата амерички бомбардер био је намијењен за евентуални контранапад на тадашњи Совјетски Савез од кога су Сједињене Америчке Државе имале велики страх поготово кад се то односило на вријеме хладног рата. Амерички бомбардери су у то вријеме имали задатак да патролира европским небом и буде у приправности за евентуални контранапад на Совјетски Савез да испоруче апокалиптични товар.

Операција патролирања америчког ратног ваздухопловства обустављена је недуго због три несретна случаја при којем су изгубили три бомбардера, а на мјестима гдје су пали остао је велики проблем у виду веће радијације.

У Вијетнамском рату Б-50 бомбардер имао је пресудну улогу да би Сједињене Америчке Државе добиле такорећи капитулацију од Вијетнама на папиру и терену иако је то све дискутабилно кад је историја у питању или по оној народној "историју пише пропаганда ријетко кад побједник".

Напади на Вијетнам нису били толико сјајни јер су Американци имали губитке који им нису ишли у неку позитивну статистику губитака. Вијетнамци су имали моћне пројектиле земља-ваздух совјетске производње домета до 30 километара а тадашњи Б-50 имао је оперативну висину до 15 километара.

Након свих ових добрих и лоших страна америчког бомбардера, амерички предсједници заложили су се за градњу потпуно новог бомбардера насљедника Б-50, који ће бити много моћнији у сваком смислу од претходника као и других противника.

Б-52 је 1990 године учествовао у Ирачком рату под називом "Пустињска олуја" при којем је користио најновију високософтиницирану технологију у виду радара, као и коришћење крстарећег пројектила АГМ86Ц који су му додатно уграђени, након тога долази и даљна модернизација бомбардера 2015 године при чему је урађена дигитализована опрема уз сателитско прећење бомбардера.

Технички подаци Б-52 Stratofortess B-52 (464-67) изведен први успјешан лет 15 април 1952 године, само у оперативној употреби Америчког ратног ваздухопловства, посада 5, распон крила 56,4 м, дужина 49,05 м, висина 12,40 м, тежина празног 83,250 кг, максимална полетна тежина 219,600 кг, максимална брзина са моторима Pratt & Wxitney TF-33- P3 1032 km/h, плафон лета 15,150 м, наоружање топ калибра 20 мм којим се управља радаром

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана