Амбасадор Словеније у БиХ Зорица Букинац: Цијелом Балкану мјесто је у ЕУ

Срна
Амбасадор Словеније у БиХ Зорица Букинац: Цијелом Балкану мјесто је у ЕУ

САРАЈЕВО - Амбасадор Словеније у БиХ Зорица Букинац рекла је у интервјуу Срни да њена земља има “искрени и изворни интерес” да цијели регион буде у ЕУ, а БиХ функционална, развијена и успјешна.

Букинчева сматра да БиХ може испунити задатке који су пред њом да би добила кандидатски статус, те да је БиХ опредијељена за ЕУ и да је на оперативном плану та спремност забиљежена.

“ЕУ је пружила и финансијска средства и подршку земљама западног Балкана и БиХ. Овдје дјелује једна од највећих европских делегација које ЕУ има у свијету. Према томе, јасно је у ком смјеру ће ићи процес. Епидемија је погодила све нас и сви ћемо осјетити те посљедице, али само заједно можемо то превазићи”, рекла је Букинчева.

Истина је, навела је она, да су околности у овом тренутку веома тешке за све због глобалне кризе.

“Треба почети од консензуса који постоји у друштву и политици. Европски пут БиХ нема алтернативе. То је одлука ове политике, ове земље. То је један дио приче. Други дио приче је увјерење држава чланица ЕУ да је БиХ мјесто у ЕУ. Мислим да би то требао бити довољан подстрек”, констатовала је Букинчева.

Она је истакла да је било неколико потеза представника власти који су показали намјеру за мобилизацију политичке воље да се “неке ствари помакну са мртве тачке”, убрзају процеси, те донесу одлуке које би могле на јесен, када ЕУ буде поново расправљала о кандидатури БиХ, показати конкретне резултате и помаке.

Упитана да ли ће Словенија као чланица ЕУ помоћи БиХ да превазиђе потешкоће на које наилази када је ријеч о испуњавању 14 услова из Мишљења Европске комисије, она је рекла да Словенија стоји уз БиХ од самог почетка.

“Ријеч је о искреном и изворном интересу Словеније да цијели регион буде у ЕУ, да не буде великих развојних разлика између земаља. Нама је у виталном интересу функционална, развијена и успјешна БиХ. Нема стратешког документа спољне политике Словеније, а да у њему нема западног Балкана и БиХ. Помоћи БиХ, значи помоћи свима нама. То је неупитно”, рекла је Букинчева.

Она је додала да је пријатељска помоћ Словеније на располагању уколико буде потребна, да је тако било у прошлости и да се та опредијељеност политике њене земље неће мијењати.

На констатацију да је Хрватска увела посебне мјере када је ријеч о уласку грађана БиХ на простор ове земље, Букинчева је истакла да није медицински стручњака, али да зна да је најефикаснија метода одбране од ширења вируса самоизолација.

“Одлуке које су усвојене у појединим земљама су усмјерене у том правцу. Свака таква одлука тиче се сваког појединца. То је, ипак, пандемија. То није само системска ствар, него дотиче сваког појединца, сваког човјека. Сви смо погођени али нисмо сви у једнаком положају. То је очигледно. Неко ко жели путовати у Хрватску или неко ко можда има породицу у Хрватској, то представља проблем, али ипак треба разумјети да су то неопходне мјере. У тренутку када не буду више потребне сматрам да ће бити и укинуте”, рекла је Букинчева.

На питање које тестове на вирус корона признаје Словенија када је ријеч о епидемији вируса корона, она је рекла да је Словенија због повећања броја унесених инфекција одлучила да признаје тестове који су урађени у ЕУ.

“Били смо доста отворени. Отворили смо и границе када је била епидемиолошка ситуација погодна, али када се то погоршало брзо смо на то реаговали и сада је Словенија, односно Влада Словеније, одлучила да признаје тестове који су урађени у земљама чланицама ЕУ”, рекла је Букинчева.

Она је навела да ће бити обиљежено десет година од почетка процеса Брдо-Бриони бити, на које су позвани и чланови Предсједништва БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана