Агенција за оснаживање жена: ЕУ ће родну равноправност постићи 2080. године, а БиХ и касније

Срна
Агенција за оснаживање жена: ЕУ ће родну равноправност постићи 2080. године, а БиХ и касније

САРАЈЕВО- ЕУ ће постићи родну равноправност за 60 година, док ће се у БиХ дуже чекати на остваривање једнаких нивоа родне равноправности, а циљ пројекта "Инструмент за родну равноправност - за БиХ у ЕУ без родних стереотипа" јесте управо смањење броја година у којим ће БиХ остварити родну равноправност, саопштено је из Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена у БиХ.

Према индексу родне равноправности за 2020. годину Европског института за родну равноправност, сваке двије године родна равноправност напредује за један одстотни бод.

Главни циљ пројекта, који ће у наредне двије године спроводити Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена у БиХ са пројектним партнерима, јесте пружање подршке родним институционалним механизмима у БиХ, с циљем унапређења поштовања и придржавања међународних стандарда родне равноправности и правне тековине ЕУ у подручју родне равноправности.

На онлајн радионици о теми "Уводна радионица: утврђивање приоритета и активности" обиљежен је почетак овог пројекта, укупне вриједности 550.000 евра, од којих је 500.000 евра бесповратних средстава обезбиједила ЕУ.

На радионици, која је одржана почетком новембра, окупили су се представници пројектних партнера, укључујући Агенцију за родну равноправност и оснаживање жена у БиХ, џендер центре Федерације БиХ и Републике Српске и Дирекцију за европске интеграције.

Уводну радионицу је отворио шеф Секције операција за социјални развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу Делегације ЕУ у БиХ Ђанлука Ванини, изразивши очекивања да ће овај пројекат допринијети испуњавању политика родне равноправности у БиХ и обезбиједити да родна равноправност у потпуности буде дио процеса доношења одлука и програмирања ИПА фондова.

"Желимо да обезбиједимо да жене и дјевојчице активно учествују у свим аспектима друштва јер само заједничким снагама можемо постићи одржив развој за све. Поштовање родне равноправности у свим сферама, испуњавање међународних и стандарда ЕУ, те наш заједнички рад и сарадња, имаће кључни значај на путу приближавања БиХ ЕУ", истакао је Ванини.

Представник Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена у БиХ Дејвид Сондерс изјавио је да подршка властима да у највећој могућој мјери искористе финансијске инвестиције ЕУ у побољшање статуса жена и мушкараца, дјевојчица и дјечака, чини овај пројекат јединственим.

"Спровођењем овог пројекта обезбиједиће се да инвестиције ЕУ задовоље различите потребе свих грађана, посебно жена и дјевојчица, те људи који живе у удаљеним заједницама, и то у једнакој мјери у којој се пружа подршка мушкарцима и дјечацима у урбаним подручјима", изјавио је Сондерс.

У фокусу радионице било је и утврђивање наредних пројектних активности, као и дефинисање сектора на које ће се прво обратити пажња.

Сектори који буду први изабрани биће од великог значаја за социо-економски положај жена и мушкараца, као и за права жена у БиХ.

Иако ће се пројекат заснивати на секторском приступу, акценат ће бити на увођењу родних политика у приоритетна подручја реформе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана