Агенција АП о протесту Србије код ЕУ због славног научника: Тесла се изјашњавао као Србин

Танјуг
Агенција АП о протесту Србије код ЕУ због славног научника: Тесла се изјашњавао као Србин

БЕОГРАД - Агенција АП пренијела је вијест да је Србија протестовала код Европске уније након што је у једној од њених публикација амерички научник српског поријекла Никола Тесла представљен као Хрват.

Агенција наводи да је министар спољних послова Ивица Дачић данас изјавио да је протестна нота упућена у Брисел, након што је на страници ЕУ за образовање дјеце Тесла представљен као “познати Хрват”.

АП наводи да је Тесла био етнички Србин, да је рођен 1856. године у Аустријском царству, на територији данашње Хрватске, и да је већи део живота провео у иностранству, радећи у Будимпешти и Паризу прије него што је 1884. емигрирао у САД, гдје је добио америчко држављанство.

Умро је у Њујорку 1943. године. АП такође указује да су у историјским записима цитиране Теслине ријечи да је поносан на своје српско поријекло и своју хрватску домовину.

Теслина националност дуго је била један од разлога за спор између сусједних балканских ривала Србије и Хрватске, које су некада биле дио југословенске федерације која се распала у грађанском рату деведесетих, наводи АП и додаје да је Хрватска чланица ЕУ, док Србија жели чланство у Унији. Агенција додаје да се Теслин пепео чува у Музеју Николе Тесла у главном граду Србије и да су његове скулптуре изложене у Београду и главном граду Хрватске Загребу.

Тесла је најпознатији по развијању наизмјеничне струје, која је помогла сигурној дистрибуцији електричне енергије на великим даљинама, а експериментисао је с рендгенском и радио- технологијом.

Произвођач аутомобила “Тесла” је добио име по њему, указује АП.

Агенција додаје и да министар културе Србије затражио извињење од ЕУ због “лажног” представљања Теслиног поријекла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана