Случај Србина није једини: Мистериозне смрти и нестанци на крузерима

blic.rs
Случај Србина није једини: Мистериозне смрти и нестанци на крузерима

У понедјељак је из Порторика стигла тужна вијест да је у соби на једном крузеру пронађено објешено тијело младића из Србије Н.А. (22). Након иницијалне информације о смрти, нису дата додатна званична обавјештења, због чега ће, како све изгледа, остати нејасно шта се тачно десило у кабини брода.

Мистериозне смрти на крузерима нису нова појава. У посљедњих неколико година, поред људи који су починили самоубиство, или су били убијени, има велики број нестанака који и дан-данас нису ријешени. Породице преминулих и несталих у ријетким приликама су добили објашњење шта се десило са њиховим најмилијима.

Годишње око 25 милиона туриста крстари бродовима разних компанија. Избор им је, практично, цијели свијет. На крузерима раде људи свих нација, без обзира на боју коже и религију. Из нашег региона велики број људи се одлучило за рад на крузерима током посљедњих неколико година, како би зарадили новац који би им омогућио пристојнији живот.

На крузерима путници већину времена проводе на отвореном мору, док се на копно излази на неколико сати у одређеним градовима. Када плове, крузери се углавном налазе у међународним водама, област у којој нема полиције.

Према Закону о поморству, ако се злочин догоди на броду, сматра се да је одговорност на држави у којој је брод регистрован. Већина компанија то користи и региструје се у малим земљама, као што су Бермуди или Панама, понајвише из пореских разлога.

Ако се на неком крузеру догоди убиство, мјесто злочина се очисти прије него што полиција стигне да се позабави случајем. Проблем представља што су у већини случајева дестинације крузера егзотична острва која немају обучене инспекторе и полицајце, а ту је и питање њихове бројности.

Такође, све док се званично не пријави нестанак неке особе, крузер наставља да плови. Све наведено додатно отежава истрагу, пише амерички “Time”.

Бројне неразјашњене смрти

У фебруару ове године, младић пореклом из Индије пронађен је објешен у својој кабини. Двадесетседмогодишњак је радио као перач судова, а његово име полиција није саопштила. Иако су његов цимер и доктор на броду покушавали да га оживе, нису имали успјеха.

У марту 2016. још један младић је пронађен како виси објешен у својој кабини на крузеру. Брод се тада налазио у Панами, а младић је идентификован као Едуардо Санчез Смит из Мексика. Како су његове поједине колеге рекле, сумњају да је узрок самоубиства велики стрес и притисак од стране његовог супервизора.

У јулу 2017. године на крузеру једне познате компаније, пронађено је мртво тијело Навила Фернандеза из Индије. За собом је оставио дијете и жену, а узроци смрти нису били објављени.

Ребека Коријам (24) нестала је у марту 2011. године док је била на крстарењу, а она је једна од 200 особа које су нестале са туристичких бродова од 2000. године. Нестала је код обале Пацифика у Мексику. Радила је као дадиља на крузеру и само је 22. марта нестала без трага.

Само један полицајац са Бахама је узимао изјаву од 24.000 посјетилаца и скоро хиљаду чланова посаде. Полицајац притом није имао никакву опрему, а његов закључак био је да је Ребеку са палубе покупио огроман талас.

Приватни истражитељи које су ангажовали Ребекини родитељи нису повјеровали у ово објашњење, па су послије истраге дошли до сазнања да је она најприје била сексуално нападнута, па бачена у воду. Ово је једна од верзија њеног нестанка. Званично, њен случај је и даље неријешен.

У јануару ове године, једна путница пала је са 14. на 11. спрат крузера са балкона своје собе и остала на мјесту мртва. Брод се налазио на Бахамима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана