15 година чувана тајна: Храм три спрата под земљом у подножју Алпа

Agencije
15 година чувана тајна: Храм три спрата под земљом у подножју Алпа

Федерација заједница која поштује свој устав, културу умјетност, музику, имају своју валуту, али и свој универзитет.

Ову заједницу чини око 600 становника коиј су за своје савршено мјесто за живот изабрали подножје Алпа у Италији, између Торина и Аосте- Дамантур. Вишејезично друштво које живи овде отворено је за размјену са свијетом и културом различитих народа.

Даманхур је самоодржива еко-заједница која настоји да створи све што им је потребно и то на начин на који се то некада радило.

Сами комплекс се налази у срцу планине, три спрата испод тла, а ископан је ручним алатом. Ту се налазе простране дворане које красе мозаици, витражи, скулптуре и слике.

Даманхур је основао Оберто Аираудије, касније Фалко Тарасака, 1975. године, а његова идеја о заједници солидарности, дијељењу, међусобној љубави и поштовању животне средине првих 15 година се држала у тајности, а данас је мјесто које посјећују људи из цијелог свијета, у којем се одржавају семинари, обуке, предавања, а признат је и од стране Уједињених Нација.

Даманхур привлачи пажњу и самих туриста који су очарани подземним умјетничким и архитектонским здањем-катедрали познатој као Храмови човјечанства.

Ово мјесто називају и "осмим свјетским чудом" које је посвећено буђењу божанске искре за коју становници Даманхура вјерују да је присутна у сваком људском бићу.

Изнад земље се производи органска храна, а стока узгаја на природан начин, док се куће граде према начелима зелене градње.

Становници имају и биомолекуларну и форензичку лабораторију, просторије где настају и продају се холистички и практични предмети. Становници те необичне заједнице тврде да имају и алхемијску лабораторију и неки облик времеплова.

Посјетиоци имају прилику да упознају домаћине који се зов Лабуд Банана, Хоботница Кафа или Кондор Сунцокрет, али имена добијају више смисла када схвате да се у Даманхуру имена дају на основу биљака и животиња са којима складно живе, пише "Пун куфер", а о свему томе можете да прочитате и на њиховом званичном сајту.

Даманхур је махом надахнут египатком митологијом и културом, а иако имају храм, који називају Градом свјетла у вјечности, за себе кажу да нису вјерска, већ филозофска заједница.

Лабуд Банана, Хоботница Кава или Кондор Сунцокрет, само су нека од имена домаћина с којима се сусрећу људи који пристижу извана видјети што се доиста збива у Алпама. Брзо се навикну на то да становници дугују имена и презимена биљкама и животињама с којима живе у складу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана