10 најбољих градова за живот

Agencije
10 најбољих градова за живот

Није ни чудо што људи са ових простора обожавају Беч, јер је и ове године проглашен за најбоље мjесто за живот. У Бечу живи чак 120 хиљада Срба.

Британска компанија "Ецономист Интеллигенс Унит" објавила је листу најбољих градова за живот, а Беч се двије године заредом нашао на првом мјесту, док се у Канади и Аустрији налази највише градова који су ушли у првих 10.

Како би се пронашли најбољи градови за живот, узето је у обзир неколико категорија попут инфраструктуре, јавног саобраћаја, здравственог система, културе...

Беч, Аустрија

Беч је освојио 99,1 поен на основу доброг здравства, инфраструктуре, културе, образовања, стабилности и заштите животне средине. Веома уређен град, прелијепе архитектуре, са много садржаја за најразличитије афинитете свакако заслужује да се нађе на самом врху.

Мелбурн, Аустралија

Мелбурн се са 98,5 поена нашао иза Беча. За оне којима је здравство и инфраструктура најважнија, овај град је право мјесто за њих јер је однио максимал број поена у ове двије категорије. И друге категорије су високо бодоване, али ипак не као најбоље.

Сиднеј, Аустралија

Чак три аустралијска града су се нашла међу првих 10, а Сиднеј је за само један поен нашао иза првопласираног. Град је добар у свакој категорији, али је на узором нивоу када се ради о зажтити животне средине.

Осака, Јапан

Четврти град је Осака. Сви посјетиоци овога града очарани су љубазношћу становника овог Јапанског града. Од свих градова, овдје становништво ужива најбоље образовање, здравствену заштиту и стабилност.

Калгари, Канада

Калгари је међу канадским градовима најбољи. Оно што овај град најбоље представља у свијету јесу образовни систем, здравство и стабилност. Ово је "град младих", ноћни живот, али и умјетничка понуда су нешто што га издваја у односу на друге градове.

Ванкувер, Канада

Ово је шести град који је истраживање показало као идеалним за живот. Ванкувер је освојио 97,3 поена, а посебна занмљивост су његове разноврсне манифестације.

Торонто, Канада

Седмо мјесто на списку јесте Торонто, а у Канади он представља трећи град када се ради о најбољем мјесту за живот. Једина категорија у којој је Торонто изгубио поене је инфраструктура, али је она лоша само у поређењу са најбољим градовима свијета.

Токио, Јапан

Токио је у центру пажње јер сви жељно ишчекују Олимпијске игре. Он дијели седмо мјесто са Торонтом, а здравство, образовање и стабилност су Токио поставили на ову позицију.

Копенхаген, Данска

Бајковити град као са разгледнице нашао се на осмом мјесту. Поред Беча ово је једини европски град који се нашао на листи. Копенхаген је од свих категорија освојио највише на пољу образовања.

Аделејд, Аустралија

Делује као да цијела Аустралија представља најбоље мјесто за живот. Аделејд је четврти у Аустралији, а десети на свијету кад се ради о животу, а образовни систем и здравствена заштита су "понос овог града".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана