Златна грозница доноси процват Варешу

Г.С.
Златна грозница доноси процват Варешу

ВАРЕШ - Од како је прије неколико година Вареш захватила златна грозница, у тој малој општини се почео догађати низ процеса због којих би она могла процвјетати.

Нагло је порасла потражња за некретнинама, те повећана попуњеност смјештајних капацитета, а и привредници се увелико распитују за ову локалну заједницу, јер сматрају да и они овдје имају простора за пословање.

Прича о такозваној златној грозници, по ријечима надлежних, представила је Вареш домаћој, европској и свјетској јавности.

Како додају, Вареш је дотад био и у тоталној медијској блокади, а економски није значио ништа за државу, па су га људи заобилазили.

"Међутим, ова прича је привукла пажњу привредника који осјећају да ће за неколико година моћи овдје бити партнери у оној пословности коју они раде - да ли су то грађевинске машине или нешто слично. Сви покушавају на вријеме да остваре одређене контакте, да би ту дошли", прича за "Независне" Здравко Марошевић, начелник општине.

Додаје и да стамбене и друге некретнине у Варешу свакодневно биљеже веће цијене, али и већу потражњу.

"Људи који овдје долазе са стране купују станове, прелазе с породицама да живе овдје. Попуњени су наши смјештајни капацитети. У задње три године, како кажу, све се за 100 одсто заокренуло у позитивном смислу, али још треба имати стрпљења да дође до коначне реализације, односно експлоатације руде", напомиње Марошевић.

У Варешу би експлоатација, очекује се, могла почети већ за двије године. Постоје овдје налазишта цинка, барита и олова, а резултати испитивања показују да у тој руди има и злата и сребра. И то у количини која је исплатива да се издваја из основне руде цинка, барита и олова.

Концесије свагдје доносе корист, па тако и овој општини, гдје рачунају на знатна средства.

"Концесије се плаћају за истраживање, али и за експлоатацију. По нашим рачуницама, то би требало бити Варешу да се у прорачун слијева још један опћински прорачун, а то би опћину водило у једну стабилност", појаснио је Марошевић.

Осамдесетих година прошлог вијека у Варешу је почео с радом рудник цинка, барита и олова, али у то вријеме технологија која је кориштена није била у стању да издваја било шта друго, иако ове руде са собом носе племените метале, укључујући и злато и сребро. Сада ово рудно богатство доноси потпуно нову димензију.

Сваки становник овог мјеста зна за богата налазишта. Постоје приче, можда више и легенде, да су и Аустроугари били заинтересовани за ископавање злата, а постоје докази да су велике количине руде и злата ископаване још у средњем вијеку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана