Због коронавируса ове године велики пад свјетског туризма

Анадолија
Због коронавируса ове године велики пад свјетског туризма

АНКАРА - Свјетска туристичка организација процијенила је да ће ове године доћи до пада од 58 до 78 посто у области туризма, у зависности од брзине којом ће бити спријечено ширење коронавируса, трајању ограничења путовања и дужине затворености граница међу државама.

Ово доводи у опасност милионе средстава за живот и пријети напретку постигнутом у остварењу циљева одрживог развоја (СДГс), саопћила је УН-ова туристичка организација.

Како је туризам један од најинтензивнијих сектора економије, криза са коронавирусом довест ће у питање 100 до 120 милиона радних мјеста у овој области, поручују из Свјетске туристичке организације.

Процјењују како ће ова криза довести до губитка од 910 милијарди до 1,2 билиона америчких долара извозних прихода од туризма у овој години.

Назвавши ову кризу најгором с којом се суочио свјетски туризам откако је почело његово праћење 1950, УНWТО наводи како ће се то осјетити у различитом степену у различитим регијама свијета, при чему се прво очекује опоравак Азије и Пацифика.

При томе, сматра се како ће се домаћи туризам опорављати брже од међународног, а знакови опоравка требали би бити видљиви у посљедњем кварталу ове, али још више и 2021. години.

Сматрају како ће се путовања у слободно вријеме, како би се посјетила родбина и пријатељи, опоравити прије него пословна путовања.

Посљедњи подаци ове организације показују како су туристички доласци пали за 22 посто у првом кварталу 2020, у поређењу са истим периодом прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана