Забрањено чудо Тасманијског мора

GS
Foto: Printscreen

У далеком плаветнилу Тасмановог мора налази се импозантни камени торањ висине 562 метра и оштрих ивица попут бодежа. Иако је сан многих авантуриста да освоје његов врх, пењање на ово чудо природе је строго забрањено.

Највиши камени торањ на свијету назива се Болова пирамида и изгледа попут оштрог сјечива које израња из Тасмановог мора, рубног мора Тихог океана.

Ова стијена налази се између источне обале Аустралије и острва Тасманије на западу и Новог Зеланда, Норфолка и Нове Каледоније на истоку.

Са својих невјероватних 562 метра висине, који извиру из великог плаветнила, Болова пирамида изгледа као да додирује облаке. Пирамида је заправо остатак врха угашеног вулкана који је остао изнад воде, а вулкан је посљедњи пут био активан прије седам милиона година. Многи је називају и аустралијским Монт Еверестом, а готово двоструко је виша од Ајфеловог торња, преноси “Национална географија”.

Болова пирамида је станиште разних птица, риба и других морских бића. Мелалеуца хоњеана грм је пронађен на Боловој пирамиди. Расте у малој пукотини кроз коју вода долази преко процјепа у стијени. Та влага је потпомогла релативно бујан раст биљака, што је с временом резултовало накупљањем биљних крхотина дубине неколико метара

На Боловој пирамиди, такође, пронађена је посљедња позната дивља популација инсекта Дрџоцоцелус аустралис. Године 2001. тим ентомолога и конзерватора је слетио на Болову пирамиду да би испитали његову флору и фауну. Као што су се надали, пронашли су популацију овог инсекта који живи на подручју шест са 30 метара, на 100 метара надморске висине.

Нађени су испод једног грма Мелалеуца хоњеане. Популација је била изузетно мала, бројала је тек 24 јединке. Два пара су доведена на копно Аустралије, а након тога су успјешно узгајана с крајњим циљем враћања на Лорд Хау острво, које се налази у близини.

У близини пирамиде налази се најјужнији корални гребен у чијим усјецима и пукотинама, као и у рововима и испод избочина у стијени, живи више од 400 врста тропских риба. Цорис булбифронс је једна од врста риба које живе овдје и ендемска је врста.

Први човјек за којег се зна да је угледао овај огромни камени торањ био је Хенри Бол, који га је, једноставно, назвао по себи. Хенри је 1788. године овим водама пролазио бродом “Саплај”, превозећи досељенике на Норфолк.

- Опасна стијена се налази 4,5 километара југозападно од пирамиде. Њен мали дио је изван воде и дјелује као да није већи од чамца. Поручник Бол није имао шансу да истражи да ли је безбједан пут између стијене и пирамиде или не - тако је Артур Филип описао околину пирамиде.

Острво Лорд Хау са којег чамци неријетко крећу према Боловој пирамиди да би се дивили нестварној величини тог споменика природе, налази се на око 20 километара од пирамиде. Тек ријетки пењачи су успјели да се изборе са јаким таласима да би се попели на врх пирамиде.

Крхке стијене које се одрањају у море представљају велику опасност и управо због тога је и пењање на пирамиду забрањено. Казна за непослушне је 5.000 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана