Вишеградска бања и Центар за рехабилитацију “Вилина влас” еликсир здравља у срцу борове шуме ФОТО VIDEO

Милијана Латиновић
Foto: Велибор Трипић

Смјештена у срцу борове шуме, недалеко од центра Вишеграда, Вишеградска бања све чешће је на мапи посјетилаца из цијеле БиХ и региона, који овдје уживају у благодетима љековите термалне воде, а посебну драгоцјеност чини хамам или Мехмед пашино купатило изграђено кад и ћуприја на Дрини.

Носилац развоја туризма у Вишеградској бањи је хотел и рехабилитациони центар “Вилина влас”, који је добио име по ендемској врсти папрати вилина влас која расте једино у овом крају, на изворима љековите термалне воде и немогуће ју је узгајати на другом мјесту.

Рехабилитациони центар састоји се од медицинског и угоститељског дијела. Термалне воде Вишеградске бање имају карактеристике радиоактивне карбонатне хомеотерме, температуре 34 степена. Основна љековита својства потичу од њене радиоактивности, чији је носилац радон и његови продукти распадања. Кажу да се по радиоактивности Вишеградска бања налази на првом мјесту у БиХ и на другом у бившој Југославији. Степен радијације је оптималан, а радон смањује бол, подиже општу отпорност организма, повољно дјелује на ендокрине жлијезде, респираторне и алергијске болести.

Руководилац угоститељског сектора у хотелу “Вилина влас” Драган Голубовић рекао је да се вода ове бање користи за превенцију и лијечење свих старосних група.

- Вода се користи за лијечење реуматских болести, неуролошких стања, ортопедских болести и деформитета, гинеколошких обољења, али и дисајних путева. Углавном долазе пацијенти на рехабилитацију послије операција. Осим гостију из Српске и ФБиХ, имамо много гостију из Србије, а посебно из Црне Горе - рекао је Голубовић.

Нагласио је да су љековита својства воде у овом крају откривена у вријеме изградње ћуприје на Дрини, те да је тада на овом мјесту изграђен чувени хамам који је до данашњег дана сачуван.

- Прича о хамаму је занимљива, кажу да су неимари у вријеме изградње ћуприје користили камен који је довожен из мајдана на простору Вишеградске бање. Приликом вађења камена радници су открили извор минералне воде, а потом схватили да ране које су задобили на раду много брже зарастају него што би требало. То благотворно дејство приписали су води у којој су се купали, због чега је на том мјесту изграђен хамам. Он се и данас користи, а изнајмљује се на сат - испричао је Голубовић. 

Рехабилитациони центар “Вилина влас” располаже са 70 једнокреветних и двокреветних соба и апартмана укупног капацитета 142 кревета.  Собе су комплетно реновиране 2015. и 2016. године. У околини хотела налазе се двије трим-стазе погодне за окрепљујуће шетње и рекреацију, као и за припреме спортиста.

- Гостима су на располагању два ресторана капацитета око 300 мјеста, отворена и затворена сала погодне за семинаре и конгресе, љетња башта - казао је Голубовић.

У саставу Вишеградске бање је и ресторан “Стара бања” са љетном баштом, у којем се припремају специјалитети овога краја. Домаћини посебно истичу питу од црног брашна и телетину испод сача на огњишту. Осим укуса и мириса хране која очарава непца, љубазно особље чини да се на овом мјесту осјећате добродошли и пожелите да навратите поново.

Манастир добрун

Манастир Добрун смјештен је у планинском крају на путу Вишеград - Ужице, 12 километара од Вишеграда, у клисури ријеке Рзав и 100 година је старији од самог Вишеграда. Посвећен је Успењу пресвете Богородице, а подигли су га жупан Прибил и његови синови Стефан и Петар 1343. године. Након што је манастир страдао доласком Турака у ове крајеве, обновили су га деспот Стефан Лазаревић и кнегиња Милица. У склопу манастирског комплекса налази се Музеј Првог српског устанка, Галерија, као и Музеј Митрополије дабробосанске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана