Венеција се дијели на два дијела

Agencije
Венеција се дијели на два дијела

Крајем године ће становници Венеције донијети одлуку хоће ли се историјски дио одвојити од остатка званичне територије.

Референдум је предложио предсједник регије Венето Лука Заиа, а гласање ће се одржати 1. децембра. Становници ће одлучити да ли да се острвски историјски део, који годишње посјети око 20 милиона туриста, одвоји од остатка града, који се махом налази у копненом дијелу.

У зависности од исхода референдума, дио града са чувеним каналима и копнени део Местре би могли постати двије цјелине.

Ово није први пут да се организује референдум на ову тему, већ четири пута одговор је био “Не“. Прије се постављало питање о легалности референдума, али је новом одлуком Државног савјета Италије објављено да становници имају право да изразе мишљење о административним питањима уколико директно утичу на њих.

На референдуму ће гласати само становници ужег центра Венеције, без даљих дијлова града, а око 250.000 гласова ће одлучити хоће ли се Венеција подијелити.

Тешко је рећи да ли су се власти на овај корак одлучиле због “неподношљивог туризма“ због којег град све више пропада или због тога што се копнени и острвски дио не третирају једнако. Осим што туристи хрле само на острва, копнени дио остаје и без новца, јер се скоро сва финансијска средства улажу у обнову историјских знаменитости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана