Уведена нова путна дозвола: Сви морају да је имају

Г.С.
Уведена нова путна дозвола: Сви морају да је имају

Услијед комплетне дигитализације граничног система, која се планира да буде завршена до 2025. године, Енглеска уводи нов документ који сви путници морају да имају код себе приликом преласка енглеске границе. Овај документ се зове ETA UK (Electronic Travel Authorisation UK), електронска путна дозвола УК.

Посебно треба нагласити да је овај документ обавезан за све стране посјетиоце који улазе у Енглеску или који пресједају кроз њу. Власти су изјавиле да ETA UKнема повезаности са визом па самим тим путници који долазе из држава за чији улазак у Енглеску није потребна виза, морају имати електронску путну дозовлу. Енглеска скупштина је објаснила да ће државе задржати свој статус уласка у Енглеску без визе, али је ова дозвола обавезна за било који вид преласка енглеске границе.

Овај нови систем дигитализације граничних прелаза као и путних уласка служи како би се водило рачуна ко и када улази и пролази кроз државу. Овим ће држава биљежити информације везане за миграцију становништва, с обзиром да овакве информације могу добити само кроз истраживања која нису поуздан извор таквих података.

Уктратко речено, увођење новог начина контолисања путника кроз државу, обухвата скенирање путника прије уласка у саму државу, како би се ухватили потенцијални криминалци. Такође скенирање ће омугућити да полиција има податке и о лоповима уколико покушају да побјегну.

Иако ово дјелује, као још један од докумената који је потребан да се сакупи прије путовања, наизглед дјелује одбијајуће за сваког обожаваоца путовања, међутим начин добијања ETA UK је прилично лак. Из удобности вашег дома можете се пријавити за ову путну исправу, попуњавајући личним подацима и нећете морати да идете до енглеске амбасаде. Пријављивање ће трајати свега неколико минута, а захваљујући напредној технологији, ваш захтијев ће бити аутоматски прихваћен и обрађен. Већина захтјева се одобрава и до 72 сата па ћете убрзо имати и оу ставку штиклирану на вашем списку.

Још увијек нема детаљнијих информација о томе када можете приступити пријави за ову путну дозволу, али се зна да ћете овај документ ступити на снагу почетком ове године, а до краја године ће бити обавезан за све, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана