Утврђење на језеру: Један од најочуванијих замака Италије

Agencije
Утврђење на језеру: Један од најочуванијих замака Италије

Сирмионе је насеље у округу Бреша у Ломбардији, налази се на обали језера Гарда на пола пута између Градова Бреша и Верона.

Језеро Гарда се сматра најљепшим у цијелој Италији, а мјесто Сирмионе најљепшим местом на језеру. Осим што је насеље симпатично за обилазак, овдје се налази једна од најочуванијих тврђава у Италији.

Замак Скалигери, који је саградила чувена истоимена породица из Вероне, осим очуваности, један је од ријетких примјера фотрификације језера. Са свих страна је окружен језером, а ако нису спуштени мостови, прићи се могло једино путем пристаништа, које је у вријеме венецијанске владавине значајно ојачано.

Дуж замка налази се шеталиште, па је могуће осмотрити утврђење са спољње стране, а дозвољен је улаз и унутра гдје се може видјети унутрашњост, али са кула је могуће видети и околину и увјерити се да се са замка Скалигери види "сваки ћошак" Сирмионе.

Сирмионе је некада било погранично мјесто, и прва линија одбране Вероне, а касније и Венеције, из које су имућне породице долазиле у своје љетњиковце. Још је и у вријеме Римског царства ово мјесто било истакнуто по љепоти, па се може пронаћи и вила чувеног пјесника Гаја Валерија Катула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана