Упознајте стварни живот самураја

Агенције
Упознајте стварни живот самураја

Хироки Ногучи живот је посветио томе да постане самурај, а сада своје знање великодушно дијели са другима.

Када је имао 14 година, Хироки Ногучи је гледао филм о самурајима и одлучио да постане један од њих. Његови родитељи нису били одлушевљени јер њихов син жели да се “игра мачем”:

“На крају су попустили, а данас су одушевљени овим што радим”, рекао је Ногучи.

Он стоји иза програма “Samurai Workout” који се бави учењем полазника о историји самураја и њиховим вјештинама коришћења мача. Овај програм је договор између Ногучија и Фумихира Акахорија, који је желио да се бави представљањем јапанске културе и баштине.

“Жељели смо да пикажемо историју самураја странцима, јер су самураји више од борилачке вјештине. То је дух, начин живота, код части...”, рекао је Акахори.

Самураји су постали популарни послије филма “Посљедњи самурај”, а кроз аниме постају још популарнији широм свијета:

“Постају глобално популарни, али имамо осјећај да то не приказује праву историју, зато је ово одличан начин да се исприча прича и да се подијели самурајска енергија”, додао је Ногучи за “Travel weekly”.

Они подучавају самураје, који касније путују и имају наступе свуда по свијету, и на тај начин доносе дио јапанске културе најразличитијим земљама.

О полазницима каже да морају да буду веома стрпљиви, дисциплиновани, да имају манире, част и поштовање, а да у данашње време жене чешће имају.

Како би подијелили своје знање са што већим бројем људи, Ногучи је сарађивао са туристичким организацијама да би научио како да промовише програм. Па је временом отворено нешто налик позоришту како би људи могли да доживе самураје, на прави начин.

Ова јапанска атракција је смјештена у делу Токија који је познат по древним храмовима и светилиштима, али и по јаким утицајима францске елеганције и луксуза али и по бројним традиционалним јапанским ресторанима.

Простор у којем самураји вјежбају је смјештен у 400 година старом будистичком храму. За посјетиоце Јапана, ово искуство је свакако неизбежно уколико постоји жеља за упознавањем њихове културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана