У Ватикану не смијете на улицу голих рамена - митови и истине о малим европским земљама

Г.С.
У Ватикану не смијете на улицу голих рамена - митови и истине о малим европским земљама

Кад је ријеч о малим државама, за њих се аутоматски веже приличан број митова.

Тако многи вјерују како у Ватикану живе само свештеници, а у Монаку мултимилионери, што наравно, није тачно.

Ватикан

Становници Ватикана наводно не би смијели да иду на улицу голих рамена, у краткој сукњи или шорцу, сматра форумаш са Редита који није упућен. Такође, можете наћи на информацију да је гласно партијање до јутра забрањено па не можете ни покушати да се забавите.

Једна од бизарнијих гласина је да до поноћи гости становника морају да напусте државу. Једини који могу да остану да преноће су блиски рођаци.

Монако

“Са једног на други крај те мале државе стигне се за 40 - 50 минута”, навео је један корисник Редита за Монако. Не знамо на које је превозно средство мислио.

Један од бисера гласи како је тешко доћи до пасоша у Монаку. Али не, није истина да га подижу само они који су рођени тамо или се вјенчају са неким из Монака. Као нити да у случају женидбе, пасош не долази одмах, него тек након 10 година брака.

Сан Марино

“На челу Сан Марина налазе се два капетана, који се бирају на период од 6 мјесеци. За вријеме владавине, није им дозвољено да управљају аутомобилом”, сматрају неки - али не, ни то није истина.

Прича се како је у државном затвору, дуго времена био тек један затвореник. Ипак, неке привилегије су биле осигуране, тако да је имао на располагању ТВ собу, теретану и библиотеку.

Сан Марино ипак није једина земља на свијету која има више аутомобила него становника. Наиме, на једног становника не долази 1.6 аутомобила.

Малта

Не вјерујте у то да је на Малти забрањено трчање на јавним мјестима - као ни да не смијете да заборавите да склањате мердевине са улице. Наиме, прича се, уколико постоји нешто што би у теорији могло помоћи лоповима, то не смијете да остављате на улици.

Земља ипак није тако густо насељена да нигдје не можете бити сами, колико год то неки мислили, преноси портал пункуфер
Лихтенштајн

Ово је земља у којој сиромаштво и службено не постоји, а такође, више од пола запослених долази из Аустрије, Швајцарске и Њемачке? Не, још један мит.

Наводно се принц Лихтенштајна, Ханс – Адам II уоколо креће без пратње. Радо застаје у ћаскању са грађанима, а у свом дворцу одржава и забаве на које буду позвани – сви становници. То би било занимљиво, али бесплатни партији с принцом ипак не постоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана