Турска и Египат хит међу грађанима Српске

ГС
Турска и Египат хит међу грађанима Српске

БАЊАЛУКА - Грађани Српске досадашње дестинације за љетовање у земљама окружења замијенили су љетовањем на анталијској обали и у египатском љетовалишту Хургада.

Младен Рачић, предсједник Удружења туристичких агенција РС, рекао је за "Независне" да су овогодишње најтраженије дестинације Турска и Египат.

"Турска и Египат су хит дестинације ове године. Што се тиче Турске, јун је у потпуности распородат, нешто мало мјеста је остало за јул, док су прва два лета за Египат распродата у рекордном року, а сљедећа два се одлично пуне", рекао је Рачић.

Додаје да, што се тиче љетовања у окружењу, најчешће дестинације за грађане су Црна Гора и Хрватска.

"Тренутно је мало лошија продаја за земље у окружењу, али Црна Гора се никада није продавала прије друге средине јуна. Ускоро очекујемо увођење линије Бањалука - Тиват, те вјерујемо да ће онда бити више упита за Црну Гору", рекао је Рачић.

Према његовим ријечима, љетовања у Грчкој и Шпанији никад нису била превише тражена.

"Грчка није нешто баш посебно тражена јер нема добре повезаности из Бањалуке. Ми имамо три поласка у јуну, јулу и августу из Бањалуке за Паралиу и Шпанију и видјећемо како ће то проћи", рекао је Рачић.

Како је истакао, највећа заинтерсованост грађана што се тиче љетовања у Грчкој су острва.

"Људи воле острва, поласци су авионом из Београда", објашњава.

Како каже, кад би се правила ранг-листа одабраних дестинација прва на листи би била Турска.

"Сада када бисмо правили ранг-листу највећа заинтересованост је за Турску и Египат, потом Црну Гору и Хрватску и тек онда Грчка и Шпанија", рекао је Рачић.

Додаје да је увођење директних летова грађанима много олакашало путовање, али и смањило трошкове.

"Увођење директног лета за Анаталију и Хурагаду довело је до тога да велики број путника за исти новац који је потребан за љетовање у Црној Гори може љетовати у Турској или Египту на бази алл инцлусиве", казао је Рачић.

Додаје да је ту и путовање седам до осам сати до Црне Горе, а авионом сте на дестинацији за много краће вријеме.

Како је за "Независне" рекао Ведран Јокић, директор Туристичке агенције "Контики травел" у Бањалуци, разлог због којег путници бирају љетовање у Турској и Египту је то што имају већи избор хотела и бољу понуду, додајући да је неизоставан сегмент авио-превоз.

"С авио-превозом љетовање у Турској изађе приближно исто као и љетовање у региону. Много је једноставније да се довезете на аеродром и за неколико сати сте већ у хотелу. Нема дуге вожње, нема граница", рекао је Јокић.

Како истиче, попуњавање авиона је изнад свих њихових очекивања.

"Поласци за Турску у јуну су увелико попуњени, док се термини за јул полако попуњавају. Слична ситуација је и с поласцима за Хургаду, гдје имамо понеко мјесто крајем јуна, а јул се увелико попуњава", истиче Јокић.

Како каже, летови за Хургаду су почели крајем маја и већ су отишла два пуна авиона, док ће летови за анталијску регију почети за који дан.

"Летови за Турску ће бити два пута седмично, односно уторком и суботом. Прва два лета за Хургаду су ишла петком, али од почетка јуна крећу два пута седмично, односно уторком и петком", истиче Јокић.

Додаје да је за ове двије дестинације планирано око 10.000 путника.

Бањалучанка Анђела К. казала ја за "Независне" да ће на овогодишње љетовање дефинитивно ићи у Египат.

"Много сам се обрадовала кад сам чула да ће бити опција за Хургаду, јер сам одвијек имала жељу да идем у Египат, а сада ћу ту прилику имати из Бањалуке за само неколико сати", рекала је Анђела К.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана