Туристички комплекс оживјеће Мајевицу

Љиљана Алексић
Туристички комплекс оживјеће Мајевицу

Лопаре - Природни ресурси, добри предуслови за планинско-еколошки развој, а највише добра воља и финансијска подршка дијаспоре могли би ускоро да малу мајевичку општину Лопаре сврстају у значајно мјесто на туристичкој мапи овог дијела Српске.

Захваљујући људима који су поријеклом из Лопара, а живе у иностранству, у току је реализација бројних пројеката с циљем оживљавања привреде, али и друштвеног живота подно Мајевице.

Недавно је покренута и иницијатива за изградњу спортско-рекреативног комплекса на локалитету Бусија на Мајевици, а потекла је од Светозара Остојића који је одавно схватио да је Мајевица, са свим својим неискоришћеним благодетима, права шанса за развој планинског туризма, али и све популарнијег еко-туризма.

Ту је планирао изградњу хотела, ресторана, неколико бунгалова, пјешачких, трим и бициклистичких стаза, затим стаза за санкање, скијање и друге видове спортова. Замишљено је и постављање жичаре и још много занимљивих садржаја који би посјетиоце задржали неколико дана на Мајевици.

Планови су дугорочни, а идеја много, и то све с циљем враћања живота и останка младих на овим просторима.

Идеја је наишла на подршку локалне управе и великог броја привредника.

- Наш суграђанин Светозар Остојић покренуо је занимљиву иницијативу како би се оживио и на најбољи начин искористио локалитет Бусија на Мајевици, гдје би он био инвеститор. Укључила се и локална управа, али и ресорно министарство са министарком Сребренком Голић на челу и настојимо да уклонимо имовинско-правне и административне баријере да бисмо му омогућили да започне пројекат - рекао је начелник Лопара Радо Савић.

Недавно је одржан и састанак са градоначелницима Тузле и Бијељине, као и са начелником Угљевика.

- Разговарали смо о овом пројекту и могу рећи да су сви исказали заинтересованост, јер овако нешто недостаје сјевероисточном дијелу БиХ и РС - рекао је Савић.

Ако пројекат угледа свјетлост дана, Лопаре би могле да добију значајно мјесто на туристичкој мапи Српске, али и окружења.

- На тај начин Бусији би гравитирало више градова и општина, а понајвише Зворник, Бијељина, Тузла и Лопаре. Практично је свима близу, а садржаји који су тамо планирани довољно су атрактивни да задрже људе на овим просторима - наводи Савић.

Он очекује помоћ тих градова, а првенствено у изградњи пута до локалитета Бусија.

Они који су обишли свијет препознали су шансу у развоју планине Мајевице, која је тренутно неискоришћена. Ова идеја ће изњедрити и бројне друге, а локалном становништву ће помоћи да кроз развој ловног и сеоског туризма живи сасвим пристојно.

Светозар Остојић је прије десетак година започео изградњу мини-одмаралишта за породицу, пријатеље и друге заљубљенике у природу. За сада има четири објекта, а све више посјетилаца охрабрило га је да гради туристички комплекс са разноврсним садржајима.

Бусија

Бусија је планински врх на Мајевици, а простире се на неколико стотина дунума земљишта и борове шуме. Налази се на надморској висини од 840 метара.

Припада општини Лопаре у Српској, а граничи са Тузлом у ФБиХ, док јој гравитира још неколико општина и градова који територијално нису удаљени више од 50 километара.

 

Изградња ауто-кампа

Крајем августа у Лопарама је почела и изградња ауто-кампа на површини од око 13.000 метара квадратних у селу Мачковац. Планирано је да радови, који ће коштати око 125.000 КМ, буду завршени на прољеће идуће године.

- Ауто-камп се налази поред ријеке Гњице и пружа могућности за рекреативне активности, вожњу бицикала, пјешачење и друге садржаје - кажу у општини Лопаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана