Туристи вратили живост Канарским острвима

ГС
Foto: Илустрација

Лос Кристијанос, познат и као Град духова – једно од најпознатијих љетовалишта на Тенерифама, преко ноћи је опустјело. Пандемија је отјерала туристе са острва које 12 мјесеци годишње врви од гостију.

Катанци на хотелима и ресторанима задржали су се дуже него што је ико очекивао. На десетине хиљада људи остало је без посла. И тако годину и по дана. Истраживали смо како изгледа живот у свакодневном ишчекивању туриста и какву помоћ су локалци добијали за то време.

На главном шеталишту нема живе душе. Продавнице и ресторани затворени, а чак и најпосећјеније плаже пусте. Слика је коју нису могли да замисле становници Лос Кристијаноса, популарног љетовалишта на југу Тенерифа. А онда се појавио ковид. Хотели су закључани, а радници послати кући.

"То је било необично за нас. Било је, како смо ми то назвали, 'нулта туристички'. Тенерифе је туристичко острво, а туриста нигдје. На улицама је било као у 'граду духова'. Било је прилично шокантно навићи се на то", рекао нам је Бруно Кореа, професор туризма и маркетинга и представник хотела „Парадајз парк".

Пусте улице у Лос Кристијаносу постале су у свјетским медијима симбол за штету коју је пандемија нанијела туризму Канарских острва, дестинацији на којој има више сунчаних сати него било гдје у Европи.

Лос Кристијанос, једно од најпознатијих љетовалишта на Тенерифама

Испрва се вјеровало да овај архипелаг у Атлантском океану може да спасе шпански туризам од колапса, будући да сезона овдје траје током цијеле године.

То се, међутим, није догодило. У првој години пандемије дошло је само тридесетак одсто туриста. За отварање хотела рачунице није било.

"Морали смо да организујемо особље тако да зграда и даље буде функционална, да базени и даље буду употребљиви. Такође, обезбједили смо много психолошке помоћи за наше особље.  Осјетили смо да је то на првом мјесту", истиче Кореа.

Без посла на Канарима остало је 64.000 људи. Међу њима и Аманда Лис. Најтеже јој је, каже, пала – неизвјесност.

„Не знати... Мислити да ће тако бити који мјесец или коју недељу. Или да ће ме можда звати да се вратим на посао. И гледати како се све одлаже и одлаже", рекла је Аманда.

Ништа лакше није било ни хотелијерима. Енрике Талг са својом сестром води породичан хотел у Пуерто де ла Крузу. Наслиједили су га од дједе. Били су затворени 18 месеци.

"Ово је мали град. Када је хотел затворен, сретали смо се са запосленима у супермаркету или на улици. Већина би нас питала: 'Ехеј, здраво. Када ћете поново да отворите?' А ми на то питање нисмо могли да одговоримо. Било је веома тешко и изазовно за нас – давати им наду, када ни ми сами нисмо знали шта ће се десити", каже Талг.

Без помоћи готово двије године

Прољеће 2021. хотели су дочекали без икакве помоћи. Због тога је Енрике, у прошлогодишњем интервјуу за РТС, био љут и забринут.

"Сада када ме питате за то, ја сам веома срећан. Када смо прошли пут разговарали, у мају 2021, нисмо имали никакву перспективу. Али ове године, почетком године, примили смо помоћ од шпанске владе и од регионалне владе такође. То нам је дало 'кисеоник' за опоравак", истиче Енрике Талг.

Био је то кисеоник за цијело острво, на којем од страног госта зависи 40 одсто радних мјеста. Субвенције су чекали готово двије године. До њих није било лако доћи.

 

"Морали сте да имате губитке, око 60 одсто губитака пре 2021. и морали сте детаљно да образложите све те губитке. Такође, нисте смјели да отпуштате људе. Било је тешко", каже генерални директор хотела „Парадајз парк" Хавијер Каберо.

Већ послије прве године пандемије Шпанија је најавила пакет помоћи од 11 милијарди евра, а за опоравак туризма и угоститељства предвиђена су и средства из хитног фонда Европске уније, којима координира влада у Мадриду.

"Повећали смо буџет (Промотур) на 60,2 милиона евра како бисмо помогли компанијама да задрже раднике и поново активирају своје услуге", кажу у бренду регионалне владе „Турисмо де Ислас Канаријас".

Међутим, помоћ је стигла тек када су и туристи почели да се враћају. Хотелијери ипак кажу да нису незадовољни. Без тог новца не би могли да наставе.

"У процесу добијања помоћи је било фрустрирајуће, било је кашњења и слично. Како год. Када је помоћ одобрена, сви ми, цијела хотелијерска асоцијација, осјећали смо да смо имали праведан третман", напомиње Бруно Кореа.

Може се рећи да су праведан третман од самог почетка пандемије имали радници. Преко програма ЕРТЕ држава је покривала већи дио плате, тако да финансијски нису били угрожени.

"Могли смо да преживимо, јер смо могли да идемо мало по мало, из мјесеца у мјесец. С тим да није било исто као када радите. Али добро, веома смо задовољни што смо овај период могли лакше да пребродимо", каже Аманда Лис.

Опоравак у великој мјери зависи од Британаца 

Да преброде корону, Канари нису могли само уз добру епидемијску ситуацију. Опоравак туризма на овом атлантском архипелагу зависио је од мјера које су примјењивале државе из којих долази највећи број туриста.

Иако привлаче путнике са свих страна – из Француске, Белгије, Италије, највише је Британаца, затим Њемаца.

А управо је Британија задала најтежи ударац Канарима. Као дио Шпаније, дуго су били на црвеној листи због ковида. Оштре мјере и карантин за туристе по повратку у Велику Британију, мрсили су конце и онима који су, упркос пандемији, желели да путују.

"Отворили смо поново хотел у веома тешком периоду, јер је наше главно тржиште, Велика Британија, било затворено, па смо једино имали локалце, са Тенерифа и са других Канарских острва. Након што су крајем јула кренули летови, дошли су многи Британци и попуњеност је почела да расте", прича нам генерални менаџер „Парадајз парка" Хавијер Кабера.

Гости жељни путовања – напокон стигли

Тек када је вирус попустио, а мјере широм Европе престале да важе, туристи су почели да долазе у већем броју.

"Почели смо са 40 одсто попуњености и било је веома тешко јер смо морали особље да прилагодимо томе. Сада креће набоље, али имамо варирање: горе-доле. У јануару је посао опао због омикрон соја. Сада расте и рестартујемо се", каже Кабера.

Из бренда „Турисмо де Ислас Канаријас" кажу за РТС да активно раде на привлачењу нових гостију који су опредјељени на дужи боравак – као што су радници „на даљину" и професионални спортисти.

Да са старим туристима на Канаре увелико стижу и нови, потврђују угоститељи.

"Долазе они који нису типични за Канарска острва, који су жељели да иду у Африку, гдје санитарна ситуација није баш најјаснија. И онда су изабрали Канарска острва. То је за нас веома добра вест", рекао је сувласник „Тигаиге" Енрике Талг.

Маске у торби 

Пандемијске мјере на Тенерифама готово су укинуте. Осим дезинфекционог средства на улазу, у већини хотела и ресторана нема ничега што подсјећа на корона вирус – ни плексигласа, нити упозорења на држање дистанце.

Маска је обавезна само у јавном превозу, таксију и у апотекама и здравственим установама.

Брачни пар из Британије, са којим је екипа РТС-а разговарала, каже да се на овом острву осећају сигурно.

"Да, осјећамо се безбједно. На неким мјестима се и даље користе маске. Користе се у аутобусима. Ми имамо маску у торби. Ако идемо негдје где је гужва, ставимо маску. Али овдје, наравно – имате обалу, море, нема превише људи... Тако да се осјећамо безбједно", кажу супружници Робертс.

Дошло вријеме за предах 

Период смјене прољећа и љета на Тенерифама је резервисан за старије туристе. Локалци примећују да ове године има много више гостију – и старих и младих. Сви су се, изгледа, ужељели путовања.

Шеталиште је пуно, плаже су оживјеле, а ресторани и кафићи врве од гостију. Хотелијери кажу да је попуњеност скоро као прије короне.

То потврђује и статистика. Према подацима о путницима који су од почетка године директним летом стигли на острва, број страних гостију је за само 14 одсто мањи него 2019. Највише њих дошло је на Тенерифе, које је највеће од осам насељених острва.

Иако је катанац остао на вратима појединих локала, сувенирница, ресторана, чини се да од почетка ове године сви који живе од туризма на Канарским острвима напокон могу да одахну.

"Веома сам срећан што поново могу да угостим људе овде на острву. Све је ово предивно. Мислим да имамо једно од најбољих мјеста на свијету. И примјећујемо да су људима много недостајала сва ова дивна мјеста. И, искрено, очекујемо много више људи", рекао је за РТС млади конобар Јусеф ел Мосави.

И туристички лоби Екселтур очекује да у 2022. шпански туризам достигне 90 одсто добити из 2019. Одличан старт у овој години показује да ће Канарска острва у великој мјери допринијети томе.

Успешно љето је, чини се, извјесно. Зато очекују још успјешнију зиму, када је и главна туристичка сезона на Канарима, које многи називају и „Срећна острва".

Рај за све који би да побјегну из хладне Европе. Уколико пандемија и криза због рата у Украјини то дозволе, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана