Туристи у Велсу добили захтјев да напусте земљу

Г.С.
Туристи у Велсу добили захтјев да напусте земљу

Број новозаражених широм Европе рапидно расте, те су неке земље одлучиле да замоле туристе да се врате кућама.

Бројеви су у неким земљама далеко већи него током првог таласа, па се многе земље, у жељи да спријече даље ширење инфекције, одлучују на врло ригорозне мјере. Словенија је увела ванредно стање и полицијски час, који је уведен и у дијеловима Француске, Ирске, Холандије.

Слична ситуација је и у Велсу, који ће у петак 23.10. пуних 17 дана бити у посебном режиму карантина. У питању је тотална блокада, која значи затварање угоститељских објеката и малопродајних ланаца.

Велс је прошле недјеље забранио долазак грађана из зона са великим бројем заражених коронавирусом у Великој Британији.

Сви хотели и остали смјештајни капацитети такође ће бити присиљени да се затворе у 18 х у петак, а страни туристи биће замољени да се врате кући, пише Тravel magazine. Ниједно небитно путовање – укључујући празнике, неће бити дозвољено до 9. новембра. Велшка влада најавила је данас да ће закључавање значити да ће се већина предузећа затворити и да ће људима бити речено да остану код куће и раде од куће кад год је то могуће.

"Кратак, оштар шок"

Премијер Велса Марк Дрејкфорд рекао је да је увођење карантина "кратак, оштар шок" за све, али то мора да се уради.

"Морамо у тоталну блокаду. Сви у Велсу мораће да остану код куће. Знам да ће ово тешко пасти људима али ово је једини начин да спречимо пораст броја новозаражених", казао је Дрејкфорд.

Дрејкфорд је такође најавио фонд за економску отпорност од 300 милиона фунти који ће помоћи предузећима да претекну ово закључавање. Мала и средња предузећа за малопродају, забаву и угоститељство која ће бити принуђена да затворе врата добиће једнократну уплату до 5.000 фунти.

Нека мjеста на крајњем западу Велса имају једну од најнижих стопа обољевања од коронавируса у целој Великој Британији. Та стопа износи 43,7 на 100.000 људи. Међутим, већи градови попут Кардифа имају доста различиту слику. Стопа је већ шест пута већа и износи 283,7 случајева на 100.000.

У питању је највиша стопа у Велсу, и једна од најбрже растућих стопа у Великој Британији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана