Tуристи пунe срце и стомак за 100 КМ дневно

nezavisne.com
Tуристи пунe срце и стомак за 100 КМ дневно

​Бањалука, Сарајево - Таксијем су отишли до роштиљнице, наручили по порцију ћевапа и залили је великим точеним пивом, а све то платили - десетак марака по особи.

Туристи ће овако јефтино проћи ако посјете било који наш град, гдје за свега 100 КМ дневно, као мало гдје у Европи, могу да уживају до миле воље.

Рецимо, ако у Бањалуку или Сарајево стигне друштво од четири члана, неће морати да штеде баш ни на једној ставки, почевши од смјештаја, до оброка. Кренимо редом.

У Туристичкој организацији града Бањалука потврђено нам је да боравишна такса по особи дневно кошта 2,5 марака, док, како сазнајемо у сарајевским туристичким агенцијама, код њих ову накнаду пунољетни туристи плаћају двије КМ.

Сваки од тих гостију ће, притом, дневно издвојити 20 КМ за трошкове смјештаја, пошто је модерно опремљен, конфоран стан на дан, могуће изнајмити за 80 КМ.

Наравно, неће морати превише да штеде ни на исхрани, али ће им, са пићем, дневно за ту ставку бити довољно по још, рецимо - 30 марака.

На тих 52,5 марке долазе и повремени трошкови превоза, а ако се одлуче за једну такси вожњу дневно, требаће им свега, рецимо 10 КМ, односно 2,5 марке по особи.

Сваком од њих остаје још по 45 марака, које могу да расподијеле на сљедећи начин - по пет за освјежење у базену, те још по 10 за обилазак знаменитости, или, рецимо, испијање хладног пива уз ријеку.

Још по 20 биће им довољно за вечерње изласке, што је 90 КМ дневно по особи. Преосталих десетак марака дневно могу да искористе за друге ситнице, попут, рецимо, сувенира, и неких мањих непредвиђених трошкова.

"Одлична рачуница", рекао нам је кроз осмијех Амир Хаџић, предсједник Удружења хотелијера и ресторатера БиХ, и сложио се да се код нас, као мало гдје у свијету, за 10 марака може добро најести. Има он и свој примјер.

"Ево, у Сарајеву, за пет евра може се, како ми кажемо, наждерати, попити 'клипача' пива, и појести десерт. Па то нигдје у свијету нема. Када та прича о цијенама оде вани, туристи кажу да то нема нигдје. Понуда је превелика", навео је Хаџић у изјави за "Независне".

По његовим ријечима, локала имате колико хоћете, од роштиљница до бурегџиница, а конкуренција обара цијену.

"У Сарајеву за седам марака можете купити килограм сирнице, зељанице. Или пола килограма - 3,5 КМ. До 10 марака можете још платити и пиво и десерт", појаснио је Хаџић.

Када су цијене такве какве јесу, статистика је, најблаже речено, оптимистична.

"У  БиХ у априлу туристи  су  остварили 144.788 посјета, што је више за 51,1 одсто у  односу на март и за 12,5 одсто више у односу на април 2018. године. Туристи су остварили 287.128 ноћења, што је више за 45,1 одсто у односу на март 2019. и за 15,3 одсто више у односу на април 2018. године", саопштено је из Агенције за статистику БиХ.

Статистичари су израчунали да у укупном броју ноћења чак 71,9 одсто заузимају страни туристи. А долазе из свих крајева свијета - од Аустрије, Данске, Финске, Француске, те Исланда, до Јапана, Египта, Аустралије, Америке...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана