Тренутни услови за улазак у Грчку важе до 14. маја

Танјуг
Тренутни услови за улазак у Грчку важе до 14. маја

БЕОГРАД- Министарство трговине, туризма и телекомуникација саопштило је данас да је до 14. маја Влада Грчке омогућила српским држављанима улазак у Грчку са негативним PCR тестом, не старијим од 72 сата, или потврдом о завршеној вакцинацији најмање 14 дана прије дана уласка у Грчку.

Када је ријеч о најмлађима, дјеца до пет година су ослобођена тестирања, односно не морају да посједују негативан PCR тест.

Такође, путници су у обавези да најмање 24 сата прије уласка у Грчку попуне ПЛФ образац пријаве који могу пронаћи на сајту www.travel.gov.gr https://travel.gov.gr/"/и презентују га при уласку у Грчку. У случају породичног путовања, потребно је попунити један ПЛФ формулар за цијелу породицу.

Све наведене мјере су на снази до 14. маја, након чега Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије очекује повољнију епидемиолошку ситуацију у Грчкој и могућност примене олакшица које су раније најављене.

Како је саопштено из Министарства, у складу са Заједничком изјавом Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије и Министарства туризма Грчке о сарадњи у периоду КОВИД-19 и послије КОВИД- 19 периода, која је потписана у Београду 29. марта, прати се епидемиолошка ситуација у циљу заштите становништва, али и омогућавања што лакшег преласка границе и туристичке размене између двије земље.

Званични почетак љетње сезоне у Грчкој најављен је за 14. мај, за када је приликом мартовске посјете Београду грчки министар туризма Харис Теохарис, најавио да се може очекивати отварање граничних прелаза са Сјеверном Македонијом, признавање антигенских тестова за дјецу старију од 10 година, као и увођење такозваних фаст лине пунктова за прелазак границе вакцинисаних грађана.

Ако епидемиолошка ситуација у Грчкој буде повољнија, ресорно министарство очекује да ће у погледу врсте тестова и у погледу старосне границе за дјецу бити уведене олакшице након 14. маја, будући да туристичка путовања у Грчку највише планирају породице са малом дјецом за коју није омогућена вакцинација, те би обавеза њиховог PCR тестирања представљала додатно финансијско оптерећење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана