Трендови које диктирају туристи: Ово нас очекује у 2020. години

Agencije
Трендови које диктирају туристи: Ово нас очекује у 2020. години

Почеле су припреме за туризам 2020. године, а ово су трендови који долазе.

 

Један од већих трендова сигурно су дестинације које нису "преплављене" туристима. Такође, савјетници у сектору луксузних путовања извештавају о порасту захтева за дестинацијама за које путници сматрају да имају занимљиву културу или нетакнуту природу, попут Борнеа, Гренланда или Омана.

Путници, такође, желе да истраже што више земаља, чак и када путовања кратко трају. Траже и више различитих искустава за вријеме одмора, на пример, да у истом путовању бораве у великом граду, али и авантуру у џунгли, па је фокус на разним искуствима која обогаћују путовање.

Истраживање Виртуоса је показало да је гастротуризам постао посебна туристичка понуда. Кулинарска искуства надилазе саме ресторане, а обухватају курсеве кувања, посете фармама и газдинствима, као и лов на тартуфе.

Још један тренд који постаје све заступљенији су групна путовања. Све више путника свих генерација одлучује да путује са групом пријатеља који дијеле сличне интересе и страсти. Такође, све популарнији су и такозвани "групни медени мјесеци" у којима младенци путују у друштву својих пријатеља.

Према истраживању Виртуоса, туристи се најчешће одлучују за мултигенерацијска, аутентична, активна и авантуристичка, породична и путовања којим се нешто прославља.

Као главна мотивација за путовања сматрају се прослављање прекретница и успеха, узбуђење при учењу нових ствари, провођење времена са вољеним особама, одмор и опуштање и као испуњење животних жеља.

Модерни путник тражи дубља искуства која подстичу емоционалну повезаност са одређеном дестинацијом, попут дегустације вина са власником винарије или најам личног водича који може да приближи локалну културу. Путници данас желе смештај који најбоље представља препознатљивост дестинације, пише "хртуризам".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана