Тајновите љепоте медитеранске земље: Шпанска села скривени бисери ФОТО

Г.С.
Тајновите љепоте медитеранске земље: Шпанска села скривени бисери ФОТО

Мелем за очи и одмор за душу, једноставност и спокој ријечи су којима се бар донекле могу описати шармом богата шпанска села и мали градови. Иако нису на главним туристичким рутама ове прелијепе медитеранске земље, представљају праве мале драгуље вриједне пажње.

Њихова љепота још више долази до изражаја у доба социјалног дистанцирања, када се сви труде да заобиђу градску вреву. Романтични предјели и бескрај који се пружа са пропланака само су дио онога у чему могу уживати туристи који посјете најљепша шпанска села.

Алтеа, подручје Валенсије

На само 20 минута вожње од популарног Бенидорма, ово приморско мјесто нуди далеко интимнији рај. Туристи не пропуштају шетње обалом, а затим стрмим степеницама до Старог града. Плава купола цркве Дјевице Консуело, наслоњена на зидове кућа, подсјећа на пејзаже са грчких острва.

Кадакеш, Каталонија

Један од најсликовитијих драгуља Коста Браве, Кадакеш, налази се унутар природног резервата који обилује планинарским стазама и панорамским видиковцима. Ово је мјесто у којем је стварао велики Салвадор Дали, користећи пејзаж села за серију прелијепих радова.

Алкала дел Хукар, Кастиља де ла Манча

Дом средњовјековног замка и тврђаве, Алкала дел Хукар налази се на брду изнад ријеке Хукар. Авантуристима је посебно привлачно истраживање пећине.

Сан Висенте де ла Сонсијера, Риоха

Рај за љубитеље вина је село Сан Висенте де ла Сонсијера. Окружено виноградима, налази се у најпознатијем шпанском винском региону Ла Риохи. Село из 10. вијека красе камене куле и дворац на врху брда.

Сетенил де лас Бодегас, Андалузија

Јединствена географија Сетенила чини га једним од најимпресивнијих села у Андалузији. Поред главне тачке, дворца на врху брда, бијеле грађевине су уграђене у стијену литице. Посебан доживљај је посјета баровима са столовима постављеним директно испод пећина.

Кудиљеро, Астурија

Једно од најзанимљивијих рибарских села на сјеверу Шпаније украшено је брежуљцима и у близини пјешчаних плажа. Кудиљеро нема пуно активности, али то је дио његовог шарма. Сједити напољу уз чашу сидре (познате јабуковаче), грицкати астуријски сир и разговарати са мјештанима, најбоља је препорука за уживање у опуштеном амбијенту села.

Деија, Мајорка

Село Деија смјештено је у брдима Трамунтана са погледом на океан. Знајући за своју успјешну умјетничку и музичку заједницу, Деија је више од историјског села, то је и мјесто за креативце који ће се осјећати инспирисано планинама, морем и предивним каменим зградама.

Олите, Навара

Шпанија је дом више од 10.000 двораца, а Олитеу се туристи посебно диве. Многобројне куполе и куле враћају их у средњи вијек, а одрасли ће се забавити као дјеца која истражују ову краљевску знаменитост. Дворац је чак у 15. вијеку имао висеће вртове и зоолошки врт.

Нову годину дочекују у подне

Становници села Виљар у близини Мадрида умјесто у поноћ, Нову годину дочекују у подне, а разлог је жеља да легну на вријеме. Село броји тридесетак житеља и сви су старији од 80 година. Тешко им је да остану будни до поноћи па су одлучили да код њих нова година почиње у подне 31. децембра. Сви се окупљају на сеоском тргу и по традицији у подне, кад звоно са цркве откуца 12 пута, свако поједе по 12 зрна грожђа да би имао среће у наредној години.

Зашто се каже “шпанска села”?

Израз “шпанска села” преузет је из њемачког језика почетком двадесетог вијека, а први га је употријебио Волфганг Гете у свом чувеном роману “Јади младога Вертера”. Кад је некоме нешто потпуно неразумљиво, далеко или страно, непознато, кажемо обично да су то за њега шпанска села.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана