Свјетски туризам ће се вратити 2023. на ниво прије пандемије

Танјуг
Foto: Илустрација

МАНИЛА– Глобални сектори путовања и туризма вратиће се на нивое прије пандемије 2023. године и рашће по стопи већој од раста глобалног бруто домаћег производа (БДП), предвиђа се у извјештају Свјетског савјета путовања и туризма (WTTC).

Очекује се да ће ова индустрија остварити просјечну годишњу стопу раста од 5,8 посто од 2022. до 2032. године у односу на раст глобалног БДП-а од 2,7 процената, и да ће створити 126 милиона нових радних мјеста, наводи се у извјештају WТТC-а објављеном данас на конференцији те индустријске групе у Манили, преноси Ројтерс.

Туризам је 2019. године учествовао са једном деетином у глобалном БДП-у и броју радних мјеста, али је пандемија вируса корона десетковала ту индустрију вриједну од 9,6 билиона долара, при чему је преполовила њену вриједност и оставила 62 милиона људи без посла.

„Опоравак ће бити изузетан и заиста снажан. Ово, наравно, зависи од поновног отварања Кине“, рекла је предсједница WТТC-а Џулија Симпсон, позивајући све владе да поново отворе границе.

Очекује се да ће вриједност индустрије путовања и туризма достићи 8,35 билиона долара ове године и 9,6 билиона долара 2023. године, што је ниво на којем је била прије пандемије.

Такође се предвиђа да ће се број радних мјеста у туризму опоравити на 300 милиона ове године, и да ће догодине достићи 324 милиона, што је близу нивоа од 333 милиона колико је забиљежено 2019. године, саопштио је WТТC.

Додаје се да ће само у азијско-пацифичком региону, БДП угоститељске индустрије вјероватно достићи 3,4 билиона долара 2023. године, што је изнад претпандемијског нивоа од 3,3 билиона долара.

У односу на Сјеверну Америку и Европу, сектор путовања у азијско-пацифичком појасу је до сада каскао због строгих рестриктивних мјера на границама многим земљама. У југоисточној Азији се путници сада враћају авионском превозу пошто се укидају карантинска правила и прописи везани за улазак у земље региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана