Све што требате знати о путовању авионом у вријеме епидемије коронавируса

klix.ba
Све што требате знати о путовању авионом у вријеме епидемије коронавируса

Како се број случајева обољелих од новог коронавируса повећава, многи се питају колико је сигурно путовати авионом и требају ли одгодити свој пут у неке земље у којима већ има обољелих.

Авиони неометано лете, а број путника није знатно мањи, али би се при уласку у авион ипак требали запитати како се он одржава и колико је хигијенски сигуран, пише ЦНН, који је ове информације тражио од авиокомпанија и медицинских стручњака.

Уобичајена процедура чишћења

Одговор на нека од најчешћих питања дао је Кристијан Руни, менаџер британске компаније JetWash Aero, која се бави чишћењем авиона између летова. Он објашњава да процес чишћења авиона овиси о распореду његових летова.

Када је вријеме између летова јако кратко, приступа се брзом чишћењу – особље авиона уклања новине и смеће које путници оставе иза себе, док се детаљније чишћење обавља када има простора за то.

"Темељито чишћење најчешће се обавља ноћу и укључује прање тоалета, брисање и дезинфицирање колица, кухиње, сједала и простора за одлагање изнад глава путника. Ово траје сат времена, каткад и дуже. Дубинско чишћење авиона обавља се сваких мјесец дана или шест седмица и оно траје неколико сати", објашњава Руни.

Производи за чишћење и дезинфицирање који се користе при сређивању авиона дјелотоврни су у уклањању великог броја патогена и вируса као што су САРС, Ешерихија коли, птичја грипа и тако даље. Антимикропска заштита траје и до 10 дана.

Ипак, према ријечима једне стјуардесе, хигијена у авионима варира од компаније до компаније.

"Каткад су авиони у ужасном стању и потребно је поновно чишћење, а каткад блистају након дубинског сређивања или барем тако дјелују", каже Стефани Бирон, која је једно вријеме радила за American Airlines.

Лична хигијена путника

Неке авиокомпаније имају посебне захтјеве за чишћење због тренутне ситуације.

"Тренутно се од нас тражи да појачамо дезинфекцију авиона због оправданог страха од коронавируса", открио је Роонеy.

Ипак, доктор Вилијем Шафнер, професор медицине на Vanderbilt Univercity, на Одсјеку за инфективне болести, каже да авиокомпаније не могу пуно тога направити како би спријечиле ширење коронавируса. Будући да се он најчешће преноси с особе на особу, хигијена авиона не представља проблем. Међутим, требало би обрисати површине у авиону, али је прање руку, према Шафнеровим ријечима, најбољи облик превенције.

"Чак и ако постоји вирус на некој од површина авиона, он неће скочити са сједала и угристи вас за зглоб. Морате додирнути инфицирану површину, а након тога нос или уста. Зато је важно да вам руке буду чисте и нагласак треба ставити на њих. Користите влажне марамице с дезинфекцијским средством када путујете авионом", савјетује Шафнер.

Доктор Пало Алвес, који је тренутно садионик радионице која се бави здравственим условима у авионима и која се одржава у Сингапуру с циљем заустављања ширења коронавируса COVID-19, слаже се са Шафнером и подвлачи важност чистих руку, истичући да је најбоље прати их водом и сапуном, али ако то није могуће, добро је и средство за дезинфекцију руку.

"Осим тога, требало би обрисати и површине с којима смо у додиру јер на њима могу бити остаци нечијег кашља или кихања. Путници би требали одржавати особну хигијену на летовима, прије летова и након њих и избјегавати додиривати своје лице", каже Алвес.

Одговор авиокомпанија

Брајан Периш, портпарол компаније Southwest Aitlines, тврди да се њихови авиони "регуларно чисте између летова, а темељито тијеком ноћи, када су на стазама".

"Наш програм чишћења укључује дезинфицирање свих тврдих површина у авиону, свих сједала и тепиха. Ми ћемо наставити пратити све упуте Центра за контролу и превенцију болести и Свјетске здравствене организације у вези с коронавирусом и у складу с тим направити измјене у својој процедури ако оне буду биле потребне", каже Периш.

Такав став, према ријечима портпарола Керис Блесинга, има и American Airlines.

"Наши авиони, укључујући и тоалете у њима, редовно се чисте, а детаљна чишћења обављају се овисно о времену између летова и типа лета. Тоалети се сређују, подови се чисте и уклања се видљиво смеће на свим летовима", изјавио је Блесинг, истичући да се дубинско чишћење обавља на међуконтиненталним и интернационалним летовима и на летовима за Хаваје.

Из авиокомпаније Quantas поручују да они "одржавају своје високе стандарде чишћења и дезинфекције својих летјелица", истичући да њихови авиони имају ХЕПА филтере који су дио сустава клима уређаја.

"Ови филтери, који се користе у болницама, мијењају ваздух у авиону на сваких три до пет минута. Због тога је у нашим авионима ваздх пуно чишћи него на другим јавним мјестима, као што су возови, ресторани, трговачки центри и уреди", каже портпарол ове аустралске компаније.

Из Центра за контролу и превенцију болести путницима савјетују да избјегавају контакт с болеснима и да перу руке водом и сапуном барем 20 секунди или да користе средство за дезинфекцију руку које у себи садржи од 60 до 95 одсто алкохола.

Delta Air Lines, авиокомпанија из САД-а, од вељаче има појачане мјере заштите и "користи средство за дезинфекцију које је прописала Агенција за заштиту животне средине САД-а". Хигијена у њиховим авионима се, према ријечима гласноговорника, одржава на највишим стандардима, с посебним фокусом на авионе који лете у заражена подручја.

Из Hong Kong Airlines такође тврде да одржавају "високе стандарде" у хигијени авиона, али и да примјењују посебне мјере опреза. Наиме, неки авиони не лете одређено вријеме како би били дубински очишћени и дезинфицирани ако се испостави да је њима путовала заражена особа. То, поред уобичајене процедуре, укључује промјену свих пресвлака за сједала, дезинфекцију свих површина, детаљно чишћење тоалета, дезинфекцију тепиха, стерилизацију водоводног система и замјену филтера за ваздух.

Останите опрезни

Ако вас ускоро очекује лет авионом, сигурно се питате постоји ли нешто што ви можете направити.

Шаафнер каже да је најсигурнији начин обране одустати од лета авионом и остати код куће.

"Доћи ће вријеме када ћемо се морати клонити било какве друштвене интеракције, а људи се већ сада питају требају ли летјети у оваквим околностима", каже он.

С друге стране, до сада није забиљежено да се ико од обољелих заразио при лету авионом па се путницима и даље оставља да сами одлуче хоће ли летјети у вријеме епидемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана