Швајцарски градић је више од економије: Ово нисте знали о Давосу

Agencije
Швајцарски градић је више од економије: Ово нисте знали о Давосу

Већ више од пола вијека свјетски лидери и моћници из свијета економије сваке године окупљају се у Швајцарској, у планинском граду Давосу.

Ове године очекује се укупно 3.000 привредника, политичара и других званичника из 118 земаља на овогодишњем Форуму који се завршава у петак, 24. јануара.

Ови моћници на Свјетском економском форуму доносе одлуке које се тичу грађана готово свих држава на свијету. Али, Давос није само пука и сувопарна економија. Сваке године свјетски лидери и власници крупног капитала овдје воле, осим тога да учествују на конференцијама током три дана, и да уживају у слободном времену.

Представљамо вам занимљивости о Давосу:

1. Свјетски економски форум је непрофитна организација која има веома амбициозан циљ, а то је да помогне економијама и унапреди свијет. На њему се одржавају конференције на многе теме од погледа на глобалну економију до управљања стресом. А многи на овај престижни догађај долазе због умрежавања, а како пише ББЦ, бити у релативно малом простору четири дана омогућава шефовима корпорација, политичарима и новинарима да одрже невјероватан број састанака у кратком времену без потребе за путовањем.

2. Форум је давне 1971. године основао Клаус Шваб у циљу да се сваке године у овом швајцарском градићу окупљају лидери који ће разговарати о глобалним праксама управљања. Од тада се много променило, па Форум има ширу делатност. критичари међутим, тврде да је то и даље "говорница која све продаје".

3. Учешће на конференцији плаћају само компаније, сви остали учесници су ослобођени плаћања партиципације. Чланарина за то се креће од 60.000 швајцарских франака годишње, до 600.000 швајцарских франака за „стратешке партнере".

4. Иако су учесници богати шефови држава и директори успјешних компанија једно им је заједничко - капа са бућкицом. Оваква капа је једноставно неодољива и сваке године осигуравајућа кућа Цирих Иншуренс обезбеђује плаве капе и скоро сви их носе. Месецима касније, ако видите некога ко је носи, можете дискретно климати једни другима и знати да сте део давосовог сета.

5. Овај швајцарски градић је иначе град са највишом надморском висином у Европи - 1560 метара

Климатске промена као тема број 1

Иако је прихватила награду Кристалну награду на дан отварања Светског економског самита у Давосу, аустралијска уметница и редитељка Линете Валворт акценат је у свом говору ставила на расправу о климатским променама.

"Дошла сам овде из једне нове реалности: Аустралије која гори у којој се само види бескрајни пепео. Сада се види оно чна шта смо годинама упозоравали, оно чега смо се плашили. Оно на шта смо упозоравали није више у некој далекој будућности, већ је постало тема сада", рекла је она након што је примила престижну награду.

"Видели смо раширена крила климатских промена", наставила је и додала:

"А да бисмо се суочили са оном што доноси нова стварност, потребни су нам вође који ćе се подударати са овим тренутком".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана