Ствари које никако не треба да радите у Амстердаму

б92
Foto: инстаграм

Као и било гдје, постоје неке ствари које треба имати на уму када посјећујете низоземску пријестоницу. Мноштво водича и Гугл претрага вам може рећи шта треба да урадите и показати локације које треба да видите. Ова листа је мало другачија. Ево четири ствари које не треба радити у Амстердаму.


1. Не сликајте жене у излозима

Један од најпопуларнијих квартова који туристи посјећују у Амстердаму је Де Вален, злогласни кварт црвених светиљки. Као најстарија област у граду, препуна је историјске архитектуре, живописних канала и калдрмисаних уличица. Али то није оно што привлачи туристе. Они су овдје да погледају салоне проститутки које су изложене попут робе на пијаци. Неки само желе да се загледају у сабласни спектакл свега тога. Међу заинтересованим купцима ћете видјети чопоре пијаних момака, радознале парове, гомилу. Гледајте, али не сликајте дјевојке које раде. То је овдје строго забрањено. Ако вас ухвате док то радите, можете ући у сукоб.

2. Немојте да погријешите плава свјетла у кварту

Није велики шок то што је Де Вален познат као кварт црвених светиљки, јер су кабине за секс буквално освијетљене црвеним свјетлима. Међутим, можда ћете примијетити да је неколико прозора окупано плавим свјетлом. То указује да је трансродна сексуална радница иза стакла. Нису сви купци тога свјесни, а неки добијају мало више него што очекују од свог изненађења. Међутим, ако тражите такво искуство, идите ка плавом свјетлу.

3. Немојте да палите цигарету у кафићу

Неки посјетиоци су изненађени када открију да, иако можете легално да запалите џоинт у кафеу у Амстердаму, овдје не можете да пушите цигарету у јавним затвореним просторима. Марихуана може, али не може дуван. Нека мјеста затварају очи на ово, а неколико њих је одредило мјеста за пушење удаљена од других корисника. Међутим, многи други спроводе правило забране пушења казнама.

4. Не прихватајте колачиће од странаца

Постоји позната улична превара у којој ће вам неки пријатељски расположени странац понудити примамљив колачић. Често је то лијепа дјевојка, симпатичан дјечак или бака која вас очара па помислите да је то једноставно њихово гостопримство. Међутим, печена посластица садржи неке лукаво подметнуте састојке и док сте у стању омамљености, ваше драгоцјености су нестале. Сличне преваре као што је ова дешавају се широм свијета, али ова је специјална амстердамска и зато треба бити на опрезу. Само слиједите мамин стандардни савјет и не прихватајте слаткише, или друге посластице, од странаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана