Шта су Келти радили у Инђији?

ГС
Шта су Келти радили у Инђији?

Изградња келтског насеља започета је прије неколико година, а ради се о туристичком комплексу који се налази у туристичко-рекреативној зони града, у близини градског базена.

Значајни историјски и археолошки налази везани за живот Келта на простору општине Инђија представљају тематску основу за формирање овог туристичког комплекса, наводе из Туристичке организације Инђија.

Наиме, Скордисци, ратничко келтско племе из 3. вијека п. н. е., насељавало је некадашње подручје римске провинције Паноније, око река Дунав, Сава и Драва и било најмоћније на централном Балкану. 

Познато је да су Келти имали своју прапостојбину у овим крајевима, поготово у Крчедину, где је пронађен њихов новац, али су надлежни из Туристичке организације општине Инђија одлучили да атрактивну туристичку дестинацију направе баш у граду, наводи портал Инфоцyбер.

Тако ће Инђија наредне године добити музеј на отвореном, једини овог типа у региону.

Пројекат ће представљати тематски музеј на отвореном, а насеље ће бити ограђено дрвеном оградом, са неколико келтских кућа, као и са занатским радионицама.

"По уласку, посетиоце ће кроз читав комплекс, од објекта до објекта, водити стаза, а у средишњем делу предвиђен је већи трг. Значајну површину заузимаће вештачко језеро. У свим сегментима рада туристичког комплекса акценат ће бити на интересантним дешавањима, на приказу одређених радњи кроз организоване радионице (грнчарске, ткачке, ковачке, пекарске итд.) у којима ће посетиоци учествовати. Планирана је укљученост костимираног особља – кустоса и аниматора који ће пружати добродошлицу и имати различите улоге представника келтског народа", саопштено је на сајту ТО Инђија.

Интересантна историјска прича и богат археолошки материјал требало би да помогну да се од насеља направи атрактиван туристички производ, који би допринео развоју туризма у том дијелу Србије.

Изградња је започета прије неколико година, а тренутна фаза радова обухвата наставак изградње ограде и стаза, изградњу једног објекта, трибине за такмичења и трибине за предавања.

Келтско насеље у Инђији требало би да буде завршено крајем септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана