Шта је "осветничко путовање" - тренд који је залудио цијели свијет?

B92
Foto: Ilustracija

Како све више земаља отвара своје границе за путовања, на друштвеним мрежама се појавио нови тренди израз: осветничко путовање, пише ЦНН.


Израз се користи како би се описала породична окупљања, велика раскошна путовања и поновни одлазак у омиљене дестинације. О чему се заправо ради?

 

"Освета", генерално, има негативне конотације, што је у супротности са радошћу и узбуђењем које многи људи осјећају кад иду на одмор први пут послије више од две године.

Али, идеја "осветничког путовања", чини се, има више везе с љубављу према путовањима, него са тиме да се посјети нека дуго жељена дестинација. Осим ако вам, рецимо, Румунија није преотела дјевојку или вам је Перу крив за отказ на послу, заиста звучи необично да се светите неком мјесту.

Можда прије синтагму "осветничко путовање" треба интерпретирати као освету пандемији или самом ковиду.

Не, стварно, о чему се заиста ради?

"Осветничко путовање" је нова популарна синтагма која датира из 2021. кад је свијет почео да се поново отвара и кад су људи почели да надокнађују изгубљено вријеме", каже Ерика Рихтер, потпредсједница Америчког удружења савјетника у путовању.

Дио проблема је и то што нема доброг начина да се опише тренутно стање са путовањима широм свијета.

"Пост-пандемијско путовање" није баш тачан израз, јер на многим местима пандемија није готова. Различите земље и регије реагују на различите начине, па неке укидају сва ограничења, док друге задржавају строгу контролу, па чак остају и затворене за стране путнике.

Рихтер се слаже са свеукупним сентиментом иза тог концепта, чак и ако сама не користи израз "осветничко путовање".

"То је други начин да кажете: Хеј, живот је кратак. Желим да уплатим то путовање. Желим да проведем више времена са породицом. Желим да се повежем са људима и природом. Желим да истражујем свет и тражим искуства због којих се осећам живим.'

Она није једина у туристичкој индустрији која муку мучи са тиме како да говори о "осветничким путовањима" као тренду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана