Спој умјетности и боемског живота: Најљепши барови за љубитеље умјетнина

Agencije
Спој умјетности и боемског живота: Најљепши барови за љубитеље умјетнина

Иако већина негира да свијет умјетности и алкохол често иду руку под руку, умјетници и писци своју су инспирацију тражили у пићу па није ни чудо што су неки барови одлучили да умјетност буде дио њиховог концепта.

Овај тренд специфичан је за велике градове, попут Лондона, Њујорка или Париза, али и градове попут Клуж-Напоке и Сент Пол де Венса. У овим баровима, осим што можете уживати у умјетнинама, можете попити и чашу вина и ослободити се свакодневних брига.

Скеч, Лондон

Скеч је умјетнички простор у коме се служи храна и пиће. Отворен је 2003. године, а отворили су га познати угоститељ Мурад Мазоуз и легендарни француски кувар Пјер Гањер. Смјештен је у задивљујућем простору из 18. вијека у Улици Кондуит, Мајфер. Храна, музика, пиће и умјетност чине мјешавину коју су власници жељели да постигну и у томе су успјели. Свако ко је посјетио ово мјесто остао је очаран. Скеч покреће умјетност, не само сталном изложбом умјетнина Давида Шриглеја (око 300 умјетнина), већ је умјетност свуда. У зидовима, подовима, тепиху, купатилима, плафону, гдје год да погледате.

Сакс, Клуж-Напока

У овом румунском граду налази се један од најљепших умјетничких барова и зове се Сакс. Када уђете у овај бар, не знате јесте ли у винском бару, умјетничкој галерији или концертној дворани за џез и блуз. Сакс је пројекат групе пријатеља који има за циљ да покаже да умјетност не припада само музејима и галеријама. Они желе да помјешају умјетност и свакодневицу. Иначе, овај град је посљедњих година све више средиште савремене умјетности. Смјештен је у близини Универзитета за умјетност и дизајн. У овом бару налазе се слике румунских умјетника, скулптуре, инсталације те дизајнерски накит. Осим тога, Сакс је домаћин разних изложби.

La Colombe d'Or, Сент Пол де Венс

У овај град у Француској заљубило се много умјетника и они су у њему оставили свој траг. Чак и да не знате овај историјски податак, умјетност се осјети у ваздуху. Улице су уске, шармантне и препуне умјетничких галерија.

У овом граду умјетности налази се и свјетски познати умјетнички хотел, с једнако познатим умјетничким рестораном La Colombe d'Or. Ресторан је 1920. године отворио локални пољопривредник Пол Ру. Током Другог свјетског рата, многи умјетници потражили су уточиште у овом граду, а Пол Ру је био довољно предусретљив да их прими, а умјесто новца умјетници су му поклањали умјетничка дјела. Тако ово мјесто има импресивну збирку дјела иконских умјетника попут Матиса, Пикаса, Легера, Брака и Шагала. Оно што је невјероватно јесте то да све ове слике лежерно висе на зидовима, као и све друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана