“Соколов пут” - темељ туристичког развоја Романије

Срна
“Соколов пут” - темељ туристичког развоја Романије

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Виа ферата “Соколов пут” је садржај који је у туристичком смислу пробудио планину Романију и постао темељ будућег развоја овог великог туристичког потенцијала, изјавио је директор Туристичке организације “Јахорина” града Источно Сарајево Игор Тошић.

Тошић је на данашњем отварању сезоне на “Соколовом путу” на Романији рекао да је овај догађај изазвао велико интересовање и истакао да су стигли планинари и пењачи из Србије и Црне Горе, али и цијеле БиХ.

“Пројекат је финансиран из средстава ЕУ и Њемачке. Садржај је свакако јединствен у БиХ и региону, јер садржи два висећа моста, а урађен је по европским стандардима и гарантује безбједност”, истакао је Тошић.

Он је рекао да је посјетиоцима ове дестинације потребна само одговарајућа опрема за пењање, али не и неко посебно искуство, те додао да им је на располагању бесплатних 10 сетова за пењање.

“Сви они који дођу први пут на ову дестинацију, буду упознати са руковањем опреме, након чега могу да уживају у адреналинском и атрактивном садржају који нуди”, рекао је Тошић.

Тошић је нагласио да је Виа ферата “Соколов пут” на Романији садржај отвореног типа, доступан свима, као и да не служи у комерцијалне сврхе.

Он је рекао да је Туристичка организација “Јахорина” планирала да у текућој години постави бројач-камеру, да би имала валидне податке које би могла да користи приликом аплицирања за неке нове пројекте, али и за унапређење садржаја на “Соколовом путу”.

Виа ферата је дио пројекта у оквиру “Уживај у Сарајеву - Романијска регија” /Enjoy Sarajevo-Romania region/, који заједнички спроводе Туристичка организација “Јахорина”, Градска развојна агенција Источно Сарајево, Привредна комора Републике Српске и компанија “Станишић” са Пала.

Његова укупна вриједност износи 258.000 евра, од чега је ЕУ издвојила више од 200.000 евра бесповратних средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана