Сирос - грчко острво заборављено од стране туриста

B92
Foto: Greeka

Из даљине, Сирос изгледа као гомила стијена и голих планина. Али када му приђите ближе, дочекаће вас град на два брда, са огромним неокласичним вилама над Егејом и црквом плавом попут афричког љиљана, препуном икона. На свих 32 квадратна километра овог острва постоје остаци богате историје.

Под француском заштитом током револуционарног рата, Сирос је дочекивао трговце избјеглице са других острва и напредовао градећи хиљаде бродова. Овдје су отворене богословије и школе, штампарије и позоришта. Католици су се клањали на падинама, а грчки православци доље, пише Травелмагазине.

Ових дана, са живахним комерцијалним бродоградилиштем и популацијом од 30.000 становника, ово је дефинитивно рајско, независно и крајње живописно острво.

 Сирос има релативно мало посјетилаца те вам пружа прилику да у њему уживате у спокојној тишини.

Сирос – рај који туристи још нису открили
Екипа ЦН Травелер-а питала је Антониса, локалца, зашто је то тако. У кафиц́у на углу трга Миаоули у приморској престоници Ермоуполи, док је растварао коцку шец́ера у кафи од кардамома.

Кроз веселу гомилу врабаца, 85-огодишњи отац Александрос, у црним хаљинама и шеширу, полако је њихао врећу колача за доручак поред огромних палми према радњама нагомиланим трешњама и продавницама папира величине ормана.

Антонис их је подсјетио да постоје и горе ствари од тога што једно грчко острво једноставно није попут било којег другог и потпуно занемарено од масовног туризма. Понавио им је и своју најбољу причу из времена када је Грета Гарбо долазила у посјету својој породици.

Антонис је тада имао девет година. Било је то 60-их година. Скутер је прошао поред њих, са кутијама кајсије, док је Антонис причао како су се његови добростојећи родитељи бринули шта да понуде повученој звијезди. Тачно које чаше за вино.

Сирос – мјесто које су вољели Грета Гарбо, краљица Викторија и Бајрон
Приче о познатима нису ријетке на Сиросу. Краљица Викторија је баш овдје завољела локум (ратлук) – турску посластицу која је на Сиросу била популарна под покровитељством султана Абдула Хамида.

Сваке године неколико паковања локума од руже слало се у Бакингемску палату. У градској луци, данас јахте красе обалу оивичену огромним рушевинама магацина из деветнаестог вијека, некада пуних брашна и текстила, када је ово био центар трговине.

Одеса, Трст, Марсеј, Ливерпул и Сирос. То су били градови на главним трговачким рутама. Данас се у луци налазе бутици и ресторани претрпани тањирима рибљих специјалитета. Запањујуће, али уличице ка Вапорији изгледају као из Сијене. Романтично, ренесансно и помпејско доба очарало је и Бајрона, још једног славног љубитеља Сироса.

Вапориа – позната и као Мала Венеција, је прелијепа. Овај кварт главног града Ермоуполија, изгледа као грација из скупих кућа старих трговаца, док вам се отвара пред очима са неким дјелимично запуштеним, а другим детаљно обновљеним кућама.

На мапи ниједно село на Сиросу није предалеко. Ипак овдје путеви могу бити стрми и оштри, препуни неошишане траве и љубичица на које је пала мека свјетлост.

Плаже су овдје такође скривене, али када их откријете отварају вам се у запањујућем живахном свјетлуцању - пијесак је метално сиве боје (иако је увала на Агатхопес-у златна). До неколико се може доц́и само бродом или пјешице.

Рибарско село Кини је најљепше, вода бистра до дубине, а куће дуж прочеља нанизане натписима за издавање соба. Ресторани попут Алоу Јиалоу припремају рибље специјалитете пржене у рузмарину укуса сочно зелене боје, готово попут еукалиптуса - масног, љековитог мириса који као да продире у сунчеву свјетлост и пејзаж, док мушкарци играју друштвене игре низ морски пут прекривен боровим иглицама.

Шта још треба да видите на Сиросу?
Ано Сирос, стару католичку престоницу, можда и најљепши кутак острва, гдје су острвљани 1208. године побјегли сараценским гусарима, градећи утврђено насеље на конусном брду. Миконос је само мрља на хоризонту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана