Симбол планине Чврснице: Ко прође кроз овај "портал" отпоран је на метке

ГС
Foto: Агенције

Планина Чврсница је смјештена у сјеверном дијелу Херцеговине.

Ради се о једној од највиших планина земљи и саставни је дио Парка природе Блидиње. На планини је, осим невјероватне љепоте, туристима посебно интересантан један садржај гдје се полагала хајдучка заклетва. Ради се о кружном облику у стијени под именом Хајдучка врата.

Хајдучка врата су геоморфолошки облик који је природа својом вољом направила. Овај интересантан облик у кречњаку планине је природа је формирала и обликовала хиљадама година. Он се налази изнад спектакуларног кањона Диве Грабовице на 1.970 метара надморске висине.

Према легенди, у старим временима док су хајдуци боравили на овим предјелима постојало је једно вјеровање. Свако ко прође кроз овај „портал“, гдје су се иначе и проглашавали јунаци хајдуцима, буде отпоран на метке. Осим тога, то би му гарантовало и бољу хајдучку срећу у борбама.

Данас је неопходно сачувати овај споменик природе, и од ње саме, зуб времена је видљив, и од несавјесних туриста. Посебно је фотогеничан па се туристи пењу како би направили што боље фотографије, а то додатно угрожава Хајдучка врата, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана