Сеничић: Туристи нису угрожени пожарима, сезона добра

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Иако пожари букте и у неким туристичким земљама, најважније је да тренутно нико од путника није угрожен, а када би били угрожени, као што је било лане, били би евакуисани, изјавио је за Танјуг директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије YUTA Александар Сеничић.

Када је ријеч о праву на повраћај новца у случају евентуалне евакуације, што је такође питање које се намеће, саговорник Танјуга каже да би за такве ситуације путници требало прије путовања да се распитају и код осигуравајућих кућа нађу пакет осигурања који то покрива.

"Агенције би у случају потребе свакако евакуисале путнике, вратиле их или преместиле на неку другу дестинацију, али оне немају законску обавезу да надокнаде штету, јер је реч о ономе што се зове виша сила. И у Србији постоје осигуравајуће куће које осигуравају и од непредвиђених околности и када се купује полиса путног здравственог осигурања требало би да се допуни полисом која ће покрити трошкове који би настали услед пожара, поплава и других временских непогода", објашњава Сеничић.

Додаје да је у свијету постало уобичајено да се прије уплате аранжмана путници распитају о пакетима осигурања које могу да купе и да на то и ми морамо да се навикнемо, јер су осигуравачи ти који трпе ризик а не агенције или неко други.

Оцјењујући текућу туристичку сезону каже да је надмашила очекивања и да ће свакако бити једна од бољих туристичких сезона, близу оној каква је била 2019. година.

Сеничић очекује да ће се добар тренд наставити и да, према информација са туристичких дестинација, бар до краја септембра не би требало да буде нових ковид мјера, које би негативно утицале на туризам.

"Огроман број наших људи је сада на свим туристичким дестинацијама. Највише у Грчкој, уосталом као и сваке године, па очекујемо да преко туриситчких агенција овог лета у Грчку оде 800.000 људи а још 200.000 у свом аранжману", каже Сеничић.

Према његовим ријечима велики број туриста изабрао је Турску, затим Црну Гору, гдје обично током љета борави око 300.000 људи из Србије, те Египат, Тунис, Италију, Шпанију, Бугарску а приметно је и повећање броја туриста у Хрватској.

"Људи тамо иду индивидуално, па немамо прецизне податке али процене су да је у Хрватску отишло око 30 одсто путника више него прошле и претпрошле године", каже саговорник Тањуга.

Ове године искоришћено је и доста замјенских ваучера и очекује се да тек мали проценат ових ваучера остане за наплату.

"Лане је искоришћено око 50 одсто, ове године је резервисано или искоришћено још око 30 до 35 одсто, тако да очекујемо да око 15 одсто од укупног броја ваучера остане за исплату путницима", каже Александар Сеничић.

Наглашава да је то важно и за саме туристичке агенције, које су веома погођене кризом изазваном ковидом али да је највећи број њих ту кризу успио да преживи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана