Секс туризам: Које су то промјене увели миленијалци?

b92
Секс туризам: Које су то промјене увели миленијалци?

Туризам се непрестано мијења у “кораку” са друштвом, али непредвидивост младих генерација је нешто што туристичким организацијама ствара велике проблеме.

Оно о чему миленијалци (рођени од 1985. до 2000. године) и припадници З генерације (рођени након 1997. године) све више воде рачуна јесте екологија и сигурност генерално.

Све чешће бирају превозна средства која не загађују и аранжмане који им пружају аутентична искуства, а тип туризма који све више траже нема превише везе са одмарањем.

Секс туризам је оно што млади “траже широм свијета”. Дефиниција ове гране туризма је била “путовање на различите локације ради сексуалне активности, најчешће са проституткама”. Ипак, Када су млађе генерације у питању, то не искључује и културно-историјско упознавање неке локације, већ је више као “пожељни спонтани догађај” са особама које то желе, а не са онима којима је то посао.

Раније се са секс туризмом повезивало насиље, полно преносиве болести, трговина људима, злоупотреба дјеце и сличне недопустиве ствари, али како су миленијалци почели да “диктирају трендове” и да свијет ослобађају од “табуа званог секс”, ова врста туризма дјелује “више етички” него раније.

Некада су људи да би на овај начин уживали у путовањима морали да “истражују” мрачне уличице, а данас не постоји ништа нормалније од мјеста која су резервисана само за одрасле, а у завосности од потреба, та мјеста даље пружају услуге припадницима свих полова и сексуалне оријентације и потреба.

Временом, све је мање потребе да осим чистог и удобног простора, посјетиоцима буде понуђена било каква услуга. Довољан је клуб или сауна гдје су се окупили само они заинтересовани за исту ствар, и нико не мора да буде плаћен да некога на било који начин задовољава.

То је промјена коју миленијалци, а и они млађи уводе, повећање обима секс туризма, а опет не остављају простор да на томе неко зарађује или угрожава друге. У многим европским градовима постоје мјеста за “интимни ноћни провод”, па и у Београду, али пошто су то мјеста гдје све стране које учествују то раде добровољно, не постоји економска корист.

Ова промјена у секс туризму коју су увели млади, може да доведе до смањене потражње одређених дестинација које су биле познате управо по овој врсти туризма. Црно тржиште азијских земаља годишње има велики прилив новца од проституције и то у Кини 73 милијарде долара, Јапану 24 милијарде, Јужној Кореји 12 милијарди, Индији 8,4 милијарде, Тајланду 6,4 милијарде и Филипинима 6 милијарди долара, пише “Post Magazine”.

За туристичке организације ово значи много промјена у понудама, јер да би задржали туристе на некој дестинацији морају да “створе” оно што туристи траже и да уведу нов садржај, јер више нема потребе да се за секс туризам путује “на крај свијета”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана