Седам свјетских чуда која привлаче туристе, а збуњују научнике VIDEO

index.hr
Седам свјетских чуда која привлаче туристе, а збуњују научнике VIDEO

Планета Земља обилује невјероватним геолошким структурама попут кристалних пећина, кањона и прелијепих вулкана.

Научници вијековима објашњавају разлоге њиховог настанка, али поједине креације природе остале су вечна загонетка.

1. Око Сахаре - Мауританија

Простире се у облику концентричних кругова, а највећи има пречник од око 28 километара. Геолози су у почетку тврдили да је настало услијед удара астероида, али међу круговима нема истопљеног камена који би потврдио ову теорију. Изостају и докази који би потврдили теорију о вулкану. Заљубљеници у митове кажу да су то остаци давно потонулог острва Атлантиде.

Научници савременог доба наводе да је Око Сахаре настало ерозијом Земљине куполе. Процес је почео прије око 100 милиона година распадањем суперконтинента Пангее. Древне стијене које су настале на дубини од око 200 километара потврђују теорију, али истраживања још трају.

2. Језеро Хилијер - Аустралија

Мало језеро високог салинитета налази се на острву поред Западне Аустралије. Негова ружичаста боја учинила га је јединственим у свијету. Британски истраживач Метју Флиндерс први је забиљежио случај језера Хилијер. Анализирао је узорак воде, али није могао објаснити шта ствара његову невјероватну боју. Туристи га могу посјетити само хеликоптером, иако се зна да вода није опасна по здравље.

Научници сумњају да је вода ружичасте боје због присуства алге Dunaliella salina  или ружичасте бактерије Salinibacter ruber. За разлику од других примјера ружичастих језера на свијету (језеро Ретба у Сенегалу), розе нијанса у случају Хилијера не зависи од температуре или сунчевих зрака.

3. Расцијеп у Великом кањону - САД

Огромни јаз у времену видљив је на Великом кањону у Аризони. Геолози који проучавају аномалију примјетили су доста камења и фосила од прије 540 милиона година. Одмах испод њих налази се слој стијена који је настао прије милијарду година. Гдје је нестао слој Земље који је настао између та два раздобља велика је непознаница.

Теорија која тврди да је Земља некада била залеђена кугла даје одговор на питање. Огромни слојеви плоча настали у споменутом раздобљу завршили су у океану под налетом ледника. Ипак, њихово поријекло заувијек ће остати под велом мистерије.

4. Лук Настапока - Канада

У југоисточном дијелу залива Хадсон налази се готово савршен лук. Прво се мислило да је настао услијед удара астероида. Међутим, у близини лука није пронађен ниједан доказ да се то догодило.

Најприхватљивија теорија каже да је лук настао када је један слој стијена потиснуо други. То не објашњава његов правилни облик, тако да је лук Настапока и даље под сталним надзором научника.

5. Брежуљци у Мими - САД

Једнолични таласи у травњацима налазе се близу Олимпије, у савезној држави Вашингтон. Када их је 1841. године открио амерички научник Чарлс Вилкс, мислио је да је ријеч о гробницама. Почео је да копа и убрзо схватио да је сваки брежуљак испуњен шљунком. Сличне формације протежу се од Калифорније до Колорада и деценијама збуњују научнике.

Поједини научници кажу да су брежуљци настали прије 30.000 година. Ова тврдња у сукобу је са теоријом која каже да су први људи живјели на територију САД много касније. Нагађања о утицају вјетрова и поплава брзо су одбачена. Најновија теорија окривљује кртице за постојање брежуљака, али мало ко од научника вјерује у њу.

6. Чаробни кругови - Пустиња Намибија

У непосредној близини Намибије налазе се црвени кругови голе земље обрасле травом. Ако их погледате из птичје перспективе, схватићете да се мрље бескрајно протежу дуж пустиње. Народна вјеровања кажу да се ради о стопама богова, али су научници потражили објашњење темељено на доказима, пише Ментал Флос.

Поједини природњаци тврде да су рупе настале услијед напора биљака да дођу до воде и хранљивих материја из земље. Биљке које су успијеле да обликују доминантан састав корена су опстале. Оне које су осуђене на умирање оставиле су комад земље у средини.

Године 2017. у часопису "Natureе" појавила се обећавајућа теорија. Ископавањем су откривена гнијезда термита, што имплицира да су инсекти појели вегетацију изнад гнијезда. Пустињске биљке могле су се развити само око гнијезда. Уз све напоре да се објасни њихово постојање, наука још тражи коначан одговор.

7. Кратери у Сибиру

Пилот хеликоптера који је 2014. године летио изнад полуострва Јамал примјетио је огромну рупу у залеђеној земљи, на самом улазу у Карско море. Научници су пожурили с анализом кратера пречника од око 30 метара, јер су хтјели да утврде његово поијрекло. Удар метеора, експлозија гаса и долазак ванземаљаца биле су неке од теорија њиховог настанка.

Испитивање ваздуха на дну кратера открило је врло висок ниво метана која указује на експлозију. Њу су изазвала топла љета која су пореметила услове вјечног снијега и леда. Поједини геолози тврде да није било експлозије, већ је кратер настао под утицајем урушавања залеђеног земљишта. Од тада је откривено још неколико кратера, али службеног објашњења нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана