Седам чињеница због којих морате да знате на којој висини летите

Агенције
Седам чињеница због којих морате да знате на којој висини летите

Чак ни пилоти не знају висину на којој ће се авион налазити у лету...

Након што прође оних неколико непријатних секунди узледања авиона, увијек се јави неко од посаде да каже да могу да се одвежу појасеви, а потом се јави и пилот да каже на којој висини се налази авион. Мало коме заправо значи број 36.000 стопа, што је око 11 километара, а пилоти увијек наглашавају на којој удаљености од Земље авион тачно лети.

Авиони углавном лете на висини између 33.000 стопа и 42.000 стопа, што је од 10 до 13 километара, а то је висина виша него што је Монт Еверест. На пењање на највишу планину свијета је потребно носити помагала за дисање, због чега је притисак у авиону важна ствар.

Подручје у којем лете авиони назива се тропопауза, а налази се између стратосфере и тропосфере. Постоји неколико конкретних разлога зашто авиони лете на тој прецизној висини.

Потрошња горива

Ово је најважнији разлог из којег се лети баш на 11 километара висине. У овом појасу мања је отпорност ваздуха, нема трења које би успоравало авион, па самим тим није потребна већа количина горива како би се одржала планирана брзина. Међутим, не лети се ни на превеликој висини, гдје би трења било још мање, зато што се велика количина керозина потроши при самом полетању, а онда би авио-компаније биле на истом.

Избјегавање саобраћаја

Саобраћај у ваздуху није толико “густ”, али га ипак има. На великим висинама авиони избјегавају птице, дронове, хеликоптере и лаке летјелице, пише “Your Mileage May Vary”. Висина на коју ће се попети авион зависи и од смјера у којем ће летјети. Постоји договор везан за висину када се лети на коју страну свијета, да не би долазило до судара.

Вријеме

Сигурно сте примјетили да док летите буде ведро и сунчано, а онда када се приближите аеродрому буде облачно и тмурно. Није у питању разлика у временским условима између држава, већ чињеница да авиони лете “изнад временских промена”, пише “Traveller”.

Турбуленције

Турбуленције се догађају и на овој висини, без обзира на то што би требало да је најбоље рjешење за авионе. Заправо и јесте, ово је висина на којој су турбуленције знатно блаже.

Хитне ситуације

Када се догоди проблем на већој висини, пилот има више времена да нешто предузме. Пилотима значи сваки секунд када дође до проблема, а висина од 11 километара омогућава вријеме да се квар отклони, да се пронађе ријешење и да се безбједно слети на земљу.

Висина зависи од авиона

Постоје авиони различитих димензија и јачине, због тога није сваки авион створен за исту висину летења. Према “Thrillistu”, висина летења зависи од тежине авиона и атмосферских услова у вријеме лета.

Ко о томе одлучује?

Упркос томе што пилоти управљају авионом, нису они ти који одлучују о томе на којој висини ће се летјети. Контролори лета су ти који планирају и одлучују о траси авиона, укључујући и висину, а води рачуна и о осталим авионима у близини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана