Шандонг - економска и духовна снага истока

Срна
Шандонг - економска и духовна снага истока

Ђинан - Шандонг, са више од 100 милиона људи, економски је моћна кинеска провинција, мјесто поријекла филозофа Конфучија и подручје гдје се Жута ријека улива у море.

БДП Шандонга је прошле године растао 6,4 одсто на 976 милијарди евра /7.646.967.000.000 јуана/, што ову провинцију ставља на мјесто треће највеће економије у Кини, истакли су званичници Шандонга приликом посјете новинара из земаља Централне и Источне Европе главном граду провинције Ђинану.

Са бројном популацијом, Шандонг има огроман тржишни потенцијал.

山东 /Шандонг/ - јака поморска покрајина

Шандонг је развио сестринске односе и пријатељску сарадњу са 75 земаља на пет континената, укључујући 67 на покрајинском нивоу, истакли су представници Канцеларије за спољне послове Владе Шандонг провинције.

У 2018. години Шандонг је забиљежио укупни обим спољне трговине од 246 милијарди евра /1.930.000.000.000 јуана/.

Стране инвестиције износиле су 12 милијарди америчких долара, а стопа раста од 6,5 одсто заузела је друго мјесто међу кинеским покрајинама и општинама, истакли су званичници.

Шандонг покрива копнену област од 158.000 километара квадратних и морску област од 159.000 километара квадратних. /површина Републике Српске износи 25.053 километра квадратна/

Шандог омогућава укупно 79 авио линија, више од 600 бродских рута, те 400 линија међународних возова. У ери новог социјализма са кинеским каратеристикама, Шандонг се развија и подстиче 10 индустријских кластера.

Град Зибо - индустријски, али зелен

Град Зибо у провинцији Шандонг има 4,7 милиона становника, индустријски је, али има 43 одсто зелене површине, рекли су представници градске власти на банкету који су организовали за новинаре у овом граду керамике и свиле.

Специјални представник за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе при кинеском Министарству спољних послова Хуо Јуђен  у обраћању на банкету је рекла да се тај град много промијенио у посљедњих 20 година.

“Зибо је симбол промјена у Кини”, рекла је ова бивша амбасадорка Кине у Чешкој и Румунији.

Као добар познавалац региона, она је истакла да 1970-тих година у Кини није било ниједног километра ауто-путева, док их је у централном и источном дијелу Европе било, а данас их у Кини има 130.000 километара.

“Ми смо научили од вашег региона. Сада је важно да заједно учимо једни од других. Заједнички сан и једних и других јесте да наши људи имају бољи живот”, истакла је Хуо.

Зибо је индустријска база у области петрохемије, фармације, нових материјала, биомедицине, нове енергије, производње опреме, електронских информација, очувања енергије и заштите животне средине.

Просјечна плата у овом граду, према ријечима његових званичника, износи 5.200 јуана /664 евра/.

Званичници Зибоа истакли су да су им важне земље Централне и Источне Европе које подржавају иницијативу “Појас и пут”.

У прошлој години обим спољне трговине Зибоа и ових 16 земаља износио је 110 милиона евра, што је за 15 одсто више него годину раније.

Инспур

У Иновативној зони главног града провинције Ђинану налази се “Инспур група”, кинеска компанија за производњу сервера и софтвера која је у 2017. години имала приход 12,4 милијарде америчких долара.

Приликом посјете овој компанији, новинарима је речено да “Инспур” запошљава више од 30.500 људи широм свијета и продаје производе у 113 земаља и региона свијета.

“Инспур”, основан 1940. године, посједује пет истраживачко-развојних центара, те пет производних центара у Кини, Америци, Пољској, Африци и Латинској Америци.

У главном граду провинције Ђинану налази се Шандонг радио-телевизија која запошљава 5.000 људи, основана је 1960 године и емитује програм на кинеском језику. Има новинаре у свим градовима провинције.

Колијевка кинеске цивилизације

Из Шандонга потичу филозоф Конфучије и Сун Цу, мајстор војне стратегије. Конфучизам заговара заједничко добро и хармонију између свих нација.

Таи, једна од пет светих планина у Кини, налази се у овој провинцији, затим делта Жуте ријеке и четири локације на листи Свјетске културне баштине Унеска. Одатле потичу кинеска керамика и свила, најстарији кинески знакови и прва академија за филозофску дебату.

Приликом представљања знаменитости провинције, званичници су поручили да је отворена и “Фејзбук” страница “Беаутифул Схандонг” јер покрајинске власти, иако у њиховој земљи нема приступа овој друштвеној мрежи, желе да свијет разумије Шандонг.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана