Ровињ, чаролија са мирисом мора

Илијана Божић
Ровињ, чаролија са мирисом мора

Изласком сунца, уз звуке таласа који додирују морске хриди и галебова који слободно шетају, започиње авантура по Ровињу, плавом бисеру Јадрана.

Обавијен носталгичним сјећањима, смјештен у срцу Истре, овај град има моћ да пробуди најљепше емоције.

Средњовјековна архитектура одводи путнике намјернике у свијет бајки и маште, а живописни и романтични Ровињ ствара чаролију за сваког ко се у њему нађе. Овај град је 1963. проглашен спомеником културе, а његов комплетан пејзаж заштићеним природним резерватом.

Пратећи пут мора уским, стрмим калдрмама Старог града, некада дијела венецијанског царства, долази се на брежуљак Монте, на којем је изграђена црква Свете Еуфемије, као круна Ровиња. Светитељка чува град, а високи звоник са њеним кипом рађен је по узору на звоник базилике Светог Марка у Венецији.

Са овог мјеста пружа се неописив поглед на Ровињ и острва Црвени оток, Свету Катарину и светионик “Свети Иван”. Шетња ка цркви Свете Еуфемије свједочи о томе да је Ровињ град свијетлих боја, али и умјетника.

Живописне фасаде, прозори, бицикли са корпама цвијећа, улазна врата и веш који се суши на конопцима чине шарм овог града. Спуштајући се од цркве према подножју Старог града пут пролази чаробном улицом Грисија, гдје се појављује умјетнички и боемски дио Ровиња.

Живописне продавнице сувенира и накита, мале умјетничке галерије, антикварнице и кафићи очаравају пролазнике и позивају их да завире унутра. У овој улици налази се чувени “Atelier Charm”, живописна продавница одјеће, из које се пружа непоновљив поглед на море.

У сваком кутку Ровиња осјети се дух Италије, док се мириси маслина, истарских вина и морских плодова шире из оближњих ресторана. Пут води у пицерију “Da Sergio” са најбољом пицом у овом дијелу Хрватске.

Лутајући Грисијом долази се до централног трга и пијаце, на којој се осјети прави ритам града. Ту можете пронаћи аутохтоне производе као што су мед, маслине, зачини и љековито биље, смокве, сир, пршута, све са мирисом мора.

Заштитница града

Легенда казује да је петнаестогодишња дјевојчица Еуфемија за вријеме цара Диоклецијана, не желећи да се одрекне хришћанства, бачена лавовима који нису успјели да је растргну. Од тада су вјерници саркофаг са њеним моштима чували и премјештали. Према предању, саркофаг је нестао из Цариграда, у којем се тада налазио, да би га неколико мјесеци касније море однијело у Ровињ. Од тада је света Еуфемија заштитница града. Не зна се тачно кад је Ровињ настао, а први писани трагови датирају из петог вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана