"Рођак са села" у Борач довео 10.000 туриста: Кућа Миломира Вранића права атракција

ГС
"Рођак са села" у Борач довео 10.000 туриста: Кућа Миломира Вранића права атракција

Кадрови прелијепе Груже и села Борач свакодневно се могу видјети на малим екранима, јер управо ту, у центру Шумадије, сниман је "Мој рођак са села", једна од најпопуларнијих домаћих серија. Сви знају за Миломира Вранића, чији лик глуми Војин Ћетковић, а кућа у којој је тај телвизијски јунак живио, постала је једно од омиљених мјеста за туристе из Србије, али из цијелог региона.

"Преко 10.000 људи дошло је да види Вранићеву кућу. Поред наших домаћих гостију, ту су Босанци који знају целу серију напамет, затим Црногорци и Хрвати. Све их занима, да виде унутрашњост куће, као и цело двориште, сви обавезно мало поседе за оним чувеном столом испод ораха. Атмосфера у серији је тако добро дочарана да посетиоци очекују да им Вранић или Дракче изађу иза ћошка", каже за РИНУ, Рајко Лечић власник имања.

Прелијепа природа, српска аутентичност и шумадијска гостопримљвост утицали су да избор за снимање падне управо на село Борач.

Из Рајковог дворишта са једне стране поглед пуца на Гружанско језеро, а са друге на масивни Борачки крш. Ово село су због изузетне љепоте и пре посјећивали туристи, али сада је њихов број вишеструко повећан.

 

"Ово је права природна оаза. Сеоски туризам овде има изузетан потенцијал. Сада кроз Вранићеву кућу може да се дође и прође, али имамо у плану да оспсобимо смештајне капацитете, како би они који су заљубљеници у право српско село могли овде да проведу и по неколико дана. Уз домаћу храну и ракију, наравно", каже кроз осмех Рајко.

 

Да је најпознатији рођак са села у ово место довео многе људе сведочи и податак да је у селу Борач пре радила само једна кафана, а сада их има неколико. За време ванредног стања оне не раде, али овдашњи домаћини се надају да ће се кад све ово прође поново у центру села паркирати аутобуси са бројним туристима.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана